«Doamne, scapă-ne de cutremure!»

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Dorm îmbrăcaţi, cu bagajele la uşă, gata să fugă în orice clipă dacă se dărâmă casele peste ei. Sunt atât de speriaţi încât cred că numai bunul Dumnezeu îi mai poate ajuta. Ieri, localnicii din satul Izvoarele din judeţul Galaţi s-au dus la biserică şi s-au rugat să scape de cutremure.

„Nu mai rezistăm! Suntem copleşiţi. Ce nenorocire mare s-a abătut asupra noastră!", spun localnicii, cu ochii în lacrimi. Aparatele au mai înregistrat ieri două seisme, unul de 2,5 pe Richter, altul de 3,9 pe Richter, în satul Izvoarele, judeţul Galaţi, iar oamenii sunt în continuare speriaţi de cele aproape 80 de cutremure simţite în ultimele două săptămâni. Până şi copiii visează urât. „Mamaie, acum iese balaurul din pământ şi ne omoară?", a întrebat un prichindel de grădiniţă.

Preotul George Casian a ţinut slujbă specială pentru alungarea necazurilor

simeon stalpnicul png

Localnicii din Izvoarele s-au  rugat să se oprească seismele

simeon stalpnicul png

Preotul a sfinţit şi casele oamenilor

simeon stalpnicul png

Autorităţile nu le dau explicaţii, aşa că sătenii cred că singurul care îi mai poate ajuta este bunul Dumnezeu. Aşa că ieri dimineaţă s-au dus la biserica din sat, unde preotul George Casian a citit Acatistul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, considerat protectorul celor afectaţi de cutremure.

„Doamne, milostiveşte-te de noi şi îndepărtează necazul ce s-a abătut asupra noastră! Îmblânzeşte furia dezlănţuită a naturii şi alungă spaima ce ne-a cuprins!", aşa s-au rugat sătenii şi „au bătut" cruci până la pământ.

O echipă de specialişti de la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) se va întoarce la Galaţi pe 10 octombrie, pentru a ridica rezultatele monitorizărilor făcute de aparate. Ieri, nu a fost o zi liniştită, aşa cum au susţinut şi cercetătorii INFP. Pământul s-a mişcat din nou, ba chiar mai puternic ca până acum.

La Izvoarele, au mai avut loc cutremure şi în 2005, 2011 şi 2012. Anul trecut, într-o singură zi au avut loc mai multe cutremure, cel mai mare fiind de 3,7. Niciodată nu au fost însă atât de multe într-un timp atât de scurt, aproape 80, din care 22 cu magnitudine între 2 şi 3,9, pe scara Richter.

Cutremur ieri în Novaci

După seria nesfârşită de cutremure de lângă Galaţi, ieri s-a produs un seism şi în cealaltă parte a ţării, în localitatea Novaci, din judeţul Gorj. Localnicii s-au speriat pentru că a fost o mişcare de suprafaţă, la o adâncime de 14 km. A avut magnitudinea 2,7 pe scara Richter şi s-a produs dimineaţa la ora 9.41. Prof.dr. Constantin Ionescu, directorul INFP, spune că în România există mai multe falii active, unde pot apărea cutremure similare celor din Galaţi.

"De exemplu, zona Banatului până la graniţa cu Serbia este feliată în diverse zone active, iar la Timişoara se pot produce astfel de cutremure. Alte zone mai sunt în Câmpulung Muscel şi Sinaia. A mai fost un cutremur la Giurgiu, la fel de neobişnuit. Şi în Dobrogea sunt nişte zone active", afirmă directorul INFP, citat de gandul.info.

Evacuaţi în 10 minute la un seism de 7 grade!

Seismele care au zguduit, în ultimele zile, zona Galaţi, au alertat şi autorităţile din Vrancea. Pentru a vedea dacă pot face faţă unei asemenea situaţii de urgenţă, ieri au organizat un exerciţiu conform căruia, în Vrancea, ar fi avut loc un cutremur cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter, care a determinat avarierea mai multor imobile în oraşul Panciu. Exerciţiul s-a desfăşurat bine, iar oamenii, care au fost evacuaţi în doar zece minute, nu s-au speriat, fiindcă ştiau că e doar o simulare. (Ş. Borcea)

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Cristian Pirvulescu
image
image
image
image
image
image
Cinci poveşti mai puţin cunoscute despre Bucureştiul de altădată jpeg
image png
Lacul Sfânta Ana, un important obiectiv turistic din Harghita jpeg
Satul Curpenii Silvașului din Hunedoara  Foto Lucian Ignat (5) jpg
planta apartament jpeg
image png
Medicul Vlad Ciurea
rugaciune jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net