De ce cresc facturile la curent de la 1 iulie
Se anunţă o vară caniculară, cu un consum ridicat de energie electrică pentru alimentarea aparatelor de răcorit, dar şi cu facturi majorate. Românii vor plăti mai mult la curent de la 1 iulie, ca urmare a creşterii substanţiale a preţului energiei pe piaţa liberă.
Facturile la curent vor fi mai mari începând cu 1 iulie 2017, după ce ANRE a avizat solicitarea furnizorilor de ultimă instanţă de majorare a tarifului energiei cumpărate de pe piaţa liberă. De la 1 ianuarie, preţul energiei la producători a crescut cu 24%, motiv pentru care consumatorii casnici vor fi nevoiţi să suporte o parte din această indexare. ANRE a aprobat o majorare medie de 8,53%, însă facturile vor fi mai mari cu circa 7%. Motivul acestei majorări stă în creşterea preţului curentului pe piaţa liberă, de unde furnizorii sunt obligaţi să cumpere, ca urmare a calendarului de liberalizare a preţului la energia electrică. De la 1 iulie 2017, procentul energiei electrice furnizate consumatorilor direct de pe piaţa liberă va creşte la 90%, în vreme ce doar 10% din tariful final va rămâne reglementat de stat.
Puteţi să cereţi compensaţii pentru avarii
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a modificat standardul de performanţă solicitat operatorilor de distribuţie, pentru a răspunde mai prompt solicitărilor venite din partea consumatorilor. Aceştia pot cere compensaţii financiare.
- Depăşirea termenului de 8 ore (urban) şi 18 ore (rural) pentru restabilirea alimentării în caz de avarii – 30 de lei
- Depăşirea termenului de emitere a avizului tehnic de racordare – 40 de lei
- Depăşirea termenului de 8 ore pentru restabilirea alimentării după o întrerupere planificată – 30 de lei
- Mai mult de patru întreruperi lungi planificate pe an, în mediul urban, la acelaşi loc de consum – 30 de lei
- Depăşirea termenului prevăzut pentru răspuns la reclamaţii – 40-70 de lei.