De ce a dispărut ”laptele și cornul”? Ce vor mânca elevii la școală, din toamnă!
Părinții se întreabă de ce nu mai primesc copiii ”laptele și cornul” la grădiniță și la școala generală. Motivul este că s-a schimbat legislația și că programul va fi repornit din toamnă. Uniunea Europeană dă bani și are pretenții ca produsele să fie proaspete și sănătoase.
Copiii de grădiniță și de la școala generală nu mai primesc ”cornul și laptele”. Majoritatea părinților nu au aflat de ce nu mai sunt hrăniți copiii cu aceste alimente importante. Răspunsul este că legislația europeană s-a schimbat, iar România are o lege nouă care respectă regulamentele UE și care va fi aplicată din toamnă, odată cu deschiderea noului an școlar.
Concret, din toamnă, pe parcursul săptămânii şcolare, unui elev i se vor acorda gratuit două porţii de fructe şi/sau legume, două porţii de lapte şi o porţie de produse lactate.
Conform recomandărilor Ministerului Sănătății, pentru un aport de fibre alimentare, elemente minerale sau vitamine care în final înseamnă un aport energetic important, produsele de panificație – corn, baton, covrigi simpli sau biscuiți uscați – trebuie preparate din făină integrală, fără adaosuri de zahăr, îndulcitori sau alți aditivi alimentari, cu posibilitatea de a adăuga amestecuri de semințe (floarea-soarelui, dovleac, in şi/sau mac).
Pentru a evita monotonia, se apreciază că o alternare a porțiilor per categorie de produs poate reprezenta o soluție. De exemplu, 3 zile lapte/lactate, 2 zile legume/fructe.
Cum trebuie să fie produsele
Potrivit legii, fructele şi legumele distribuite vor fi sănătoase, spălate şi fără urme de atacuri de boli şi dăunători, fără umiditate externă în exces şi fără miros sau gust străin. De asemenea, laptele va fi fără adaos de lapte praf, tratat termic, pasteurizat, fără adaos de zahăr sau alţi îndulcitori. Aceleaşi cerinţe sunt valabile şi pentru produsele lactate. Porţia de lapte distribuită are 200 ml, iar porţia de produse lactate distribuită are 125 grame. Limita valorică cheltuită de autorităţile locale (din fonduri europene) pentru fiecare porţie va fi de 0,6 lei pentru fructe şi legume; 0,88 lei pentru lapte şi produse lactate şi 0,57 lei pentru produsele de panificaţie.
Distribuția săptămânală va cuprinde două porții de fructe şi/sau legume, două porții de lapte, o porție de produse lactate şi cinci porții de produse de panificație. Acestea vor fi repartizate astfel: porția de fructe şi/sau legume va fi însoțită de covrigi simpli şi/sau biscuiți uscați, iar porția de lapte şi cea de produse lactate va fi însoțită de corn sau baton.
Cât costă hrana elevilor
Valoarea totală a Programului pentru școli al României în anul școlar 2017-2018 este de 81.975.806,7 euro, din care 63.877.124,7 euro din bugetul României. România a solicitat repartizarea suplimentară de fonduri neutilizate de alte state membre UE. În urma acestor demersuri, pentru anul școlar 2017/2018, România a obținut 12.605.204 euro pentru lapte și 366.256 euro în plus pentru fructe și legume, informează Autoritatea Națională Sanitar Veterinară.