De ce a refuzat Tudor Chirilă invitația lui Iohannis la Cotroceni
Nominalizat în mai multe rânduri pentru aparticipa la consultările de vineri, 6 noiembrie, de la Cotroceni în urma demisiei lui Victor Ponta, Tudor Chirilă a amendat gestul președintelui Klaus Iohannis de a chema la discuții societatea civilă. Artistul a spus că acesta nu este decât un exercițiu de imagine al președintelui și l-a avertizat pe Iohannis că trebuie să justifice prin fapte mandatul pe care i l-au acordat românii.
Tudor Chirilă și-a justificat refuzul printr-o postare pe contul său de Facebook. ”Președintele Iohannis este la curent cu ceea ce dorește strada, revendicările ei circulă deja în diverse forme online, iar cea mai importantă - resetarea întregii clase politice - nu are cum să nu fi ajuns la el. Mai mult decât atât, Cotroceniul nu a anunțat care este obiectul acestor consultări astfel încât cine merge acolo, chiar dacă ar avea mandatul întregii mișcări de protest, merge complet nepregătit”, a scris Chirilă.
Tudor Chirilă crede că este nevoie de "o forță din ce în ce mai mare care să iasă în stradă pentru lucruri mai mici decât marile tragedii, dar poate la fel de importante" și dă exemplu "mutarea judecătoarei Camelia Bogdan de la secția penală la cea de contencios administrativ a Curtii de Apel Bucuresti".
În finalul postării sale, Tudor Chirilă îi transmite un mesaj dur președintelui Iohannis.
”Până la consultările anunțate cu o viteză cel puțin surprinzătoare președintele Iohannis are de răspuns la niște întrebări:
- De ce Mihai Cîmpeanu?
- Cum apreciază că Oprea este încă în guvern? (între timp, Gabriel Oprea s-a retras din guvernul interimar, n.r.)
- Este dispus să se delimiteze de toate figurile politice toxice?
Iată motive pentru care lumea se află încă în stradă. Dacă m-aș afla față în față cu președintele Iohannis i-aș spune așa: Oamenii din stradă v-au votat președinte și ei nu simt că de când ați fost învestit le-ați reprezentat interesele. Aveți obligația să vă justificați prin acțiuni mandatul pe care vi l-au dat românii. Dacp doreați o consultare reală cu strada ar fi trebuit să începeți prin a da un semnal că sunteți la curent cu revendicările ei, nu să programați de pe azi pe mâine o așa-zisă consultare cu societatea civilă. Cred că societatea civilă sau strada nu trebuie să participe la gesturile de imagine ale președintelui. E mult prea grav momentul în care ne aflăm”, a mai spus Tudor Chirilă.