Declarația pe proprie răspundere poate fi prezentată de pe telefon cu o singură condiție
Începând de azi, 9 noiembrie, intră în vigoare noile măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19. Iată modelul de declaraţie pe proprie răspundere şi adeverinţa pe care angajatorii trebuie să o completeze, necesare persoanelor care se deplasează între orele 23:00 şi 5:00, perioadă în care circulaţia persoanelor va fi restricţionată, începând de luni. Ai sau nu voie să o arăți de pe telefon?
Declaraţia pe propria răspundere trebuie să conţină numele, domiciliul, adresa de reşedinţă în fapt, data şi locul naşterii, precum şi motivul deplasării. Acest motiv poate fi: în interes profesional, pentru asistenţă medicală, pentru îngrijirea unui minor sau a unor persoane aflate în dificultate, sau în cazul decesului unui membru al familiei.Modelul de declaraţie pe proprie răspundere prevede faptul că există posibilitatea ca declaraţia să fie scrisă şi de mână, însă cu condiţia ca elementele prevăzute în cea tipizată să se regăsească pe documentul scris de mână. De asemenea, declaraţia poate fi stocată pe un dispozitiv electronic, precum telefon mobil, însă după ce a fost semnată şi datată. Atenție, este valabilă însă doar dacă are semnătura olografă.
Cum folosești platforma formular.sts.ro
Declarația pe propria răspundere, dar și adeverința pentru angajatori pot fi completate pe platforma electronică formular.sts.ro. Platforma, operaționalizată pe site-ul STS, permite completarea, de pe telefon sau calculator, a câmpurilor predefinite specifice declarației pe propria răspundere, respectiv adeverinței de la angajator. După completare, formularele pot fi stocate pe dispozitive electronice și prezentate pentru control autorităților abilitate, cu condiția ca pe acestea să existe semnătura olografă a persoanei care folosește declarația, respectiv a reprezentantului legal al angajatorului și data la care a fost redactat documentul, se arată într-un comunicat al STS, citat de Hotnews.ro.
Adeverința pentru angajator
Adeverinţa pe care angajatorii trebuie să o completeze pentru cei care se deplasează în interes profesional conţine numele, data şi locul naşterii angajatului, numele şi sediul angajatorului, precum şi adresa la care salariatul şi desfăşoară activitatea. Angajatorul trebuie să precizeze perioada de valabilitate a adeverinţei, iar documentul trebuie să fie datat şi să poarte datele de identificare şi semnătura reprezentantului legal al angajatorului.Şi această adeverinţă poate fi stocată pe sisteme electronice, cu condiţia să conţină semnătura olografă a reprezentantului legal al angajatorului şi data la care a fost eliberată.
Citește și:
Declarația pe proprie răspundere. Cum arată, ce trebuie să scrii în ea și când s-o ai la tine