Deputatul Ana Birchall, cerere către ANPC în problema francilor. Ce răspunsuri a primit...
Deputatul Ana Birchall, unul dintre puţinii politicieni care susţin cauza clienţilor în lupta cu băncile, a adresat ieri o cerere către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. Ea a solicitat acestei instituţii să găsească soluţii prin care băncile să se aşeze la masa discuţiilor cu românii care au contractat credite în CHF. Cum au primit împrumutaţii acest demers?
“Astăzi am depus o adresă la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) cu numărul 4147/23.04.2015 prin care solicit domnului preşedinte Marius Alexandru Dunca să ia măsurile necesare astfel încât să fie identificate, pe calea dialogului, soluţii corecte și echitabile care să împartă povara între clienţi şi bănci. Aceşti oameni necăjiţi a căror singură vină este aceea că au avut încredere în bancă, contractând un credit care trebuia să-i ajute şi nu să le amaneteze viitorul lor şi al familiilor lor, au nevoie de astfel de soluţii. Aşa cum am mai avertizat, nesoluţionarea litigiilor prin asumarea comună între bancă şi client a poverii creditelor neperformante poate afecta pe viitor încrederea publică în procesul creditării”, a declarat deputatul PSD Ana Birchall.
Ea a menţionat că în ultimul timp a primit multe plângeri din partea oamenilor care îi relatau poziţia băncilor, care fie refuză să negocieze, fie vin cu oferte în dezavantajul lor sau cu soluţii pe termen scurt (3 luni).
Împrumutaţii în cauză evident că salută semnalele de alarmă pe care le trag politicienii şi îi apreciază pe cei care sunt de partea lor, dar cred că, acum, doamna deputat nu s-a adresat instituţiei potrivite. Daniel Teodorescu, unul dintre liderii Grupului Clienţilor cu Credite în CHF, îi transmite că, până acum, ANPC a făcut oricum foarte multe şi a obţinut soluţii favorabile în instanţă, dar că are nevoie şi de o susţinere legislativă, iar aici vine rolul politicului.
“Cereţi ANPC să facă ceea ce nu au putut face Justiţia şi Parlamentul. Vă reamintesc că preşedintele ANPC a făcut apel public către bănci, prin care le îndeamnă să-şi asume responsabilitatea pentru creditarea iresponsabilă. De asemenea, domnul Guvernator Isarescu a făcut acelaşi îndemn spre negociere, tot în declaraţie publică. Rezultatele se observă - băncile ignoră orice îndemn public!”, spune Daniel Teodorescu, un bucureştean înglodat el însuşi în datorii la bancă.
El salută intenţia deputatului de a-i ajuta. Însă o roagă să materializeze acest ajutor într-un demers mai practic. “Mai exact, vă rog să trimiteţi dumneavoastră o scrisoare deschisă către Ministrul Justiţiei ori către Guvern pentru a solicita explicaţii publice despre următoarea situaţie: o instituţie publică cu fonduri limitate (ANPC) a câştigat IREVOCABIL în instanţă procese împotriva băncilor. Acestea (băncile) nu se supun deciziei judecătoreşti, iar instituţia de Stat care a câştigat procesul este nevoită să angajeze executor judecătoresc deoarece băncile refuză să pună în practică o sentinţă irevocabilă! Instituţiile care refuză să aplice sentinţa judecătorească sunt aceleaşi despre care BNR şi Comisia pentru Buget şi Finante declarau că sunt dispuse să negocieze individual cu clienţii. Dacă au o problemă cu respectarea sentinţelor, cum puteţi crede că îşi respectă clienţi?!
Îmi doresc să cred că, după aproape 4 luni în care nu s-a întâmplat nimic concret pentru a rezolva această situaţie de forţă majoră, în care colegii dumneavoastră au ascuns în sertare proiectele de lege care ar fi venit în ajutorul nostru, fiind ocupaţi cu evitarea vizitelor la DNA, adresa dumneavoastra NU este doar un alt gest populist”, a mai spus liderul Grupului Clienţilor cu Credite în CHF.