Deserturile noastre sunt mai dulci şi mai scumpe ca-n Germania
Am testat produse din carne şi lapte pentru a vedea dacă într-adevăr alimentele vândute în Est sunt mai proaste decât cele din Vest. Azi a venit rândul dulciurilor, care sunt, de fapt, cele mai contestate de către statele Europei de Est. Degustătorii Click! ne spun dacă au sesizat diferenţe de calitate între produsele cumpărate din Germania şi cele din magazinele româneşti.
Aşadar, celebrul bucătar de la Prima TV, Horia Vîrlan, prezentatoarele Ioana Petric şi Andreea Nicolae, dar şi colegul nostru Bogdan Nicolai au lăsat pentru sfârşit cea mai plăcută parte: deserturile. Am ales pentru degustare câteva napolitane, biscuiţi, fursecuri, bomboane şi o băutură răcoritoare. Trebuie spus că, în cazul dulciurilor, au fost sesizate cele mai multe probleme. Când au reclamat practica „standardelor duble” folosite de producătorii de alimente, autorităţile cehe au afirmat, de pildă, că napolitanele din Est nu sunt la fel de crocante ca cele din Vest, deşi conţin aceleaşi ingrediente, sau că ciocolata nu este la fel de fină.
Iată ce a constatat juriul Click! în cazul dulciurilor nemţeşti şi româneşti!
- Primele încercate au fost nişte fursecuri asortate. Ca de obicei, cei patru n-au ştiut care sunt de la noi şi care, din afară. Ioana a fost cea care a spart gheaţa. „Mie îmi plac. Cred că sunt fursecurile mele preferate. Îmi place ciocolata”, a spus blonda despre fursecurile nemţeşti, primele testate. Horia însă nu s-a arătat încântat: „Mie nu-mi place gustul. Ciocolata nu e gustoasă, iar biscuitele este fără gust”, „E prea sfărâmicios”, a completat Bogdan. „Nici mie nu-mi plac. În biscuite nu simt untul”, a adăugat Andreea. Trecând la produsul românesc, toţi au concluzionat că acesta e mai bun. „E mai bună ciocolata acestora” (Horia), „Consistenţa fursecului e mai bună” (Andreea) sau „Fursecul e mai dulce” (Bogdan).
- Au urmat biscuiţii cu cremă de cacao. Primii degustaţi au fost cei din Germania. Andreea: „Se simte foarte tare cacaoa. Nu-mi place”. Horia: „E ca atunci când cineva îmi dă bună ziua, dar nu-l aud şi nici nu-mi pare rău, că nu trebuie să-i răspund. Nu-mi spune nimic acest biscuite”. Ioana: „Îmi place crema, dar biscuitele n-are nici un gust”. Se schimbă puţin treaba când ajung la biscuţii de la noi. Ioana: „Îmi place mai mult crema, e mult mai dulce. Şi biscuitele e mai gustos. Nu e atât de sec”. Dar Horia vine cu altă părere şi cu explicaţii ample: „Comparându-i pe cei doi biscuţiţi, al doilea are gust de pâine veche. Crema parcă e mai bună. La primul simţeam cacaoa mai mult. La al doilea nu ştim dacă e cacao sau ciocolată. Dacă e să aleg, îl aleg pe primul care nu mi-a plăcut. Ăsta nu-mi place deloc”. Edificator este comentariul Andreei: „Trebuie să muşti mai mult din biscuite ca să ajungi la cremă”. Şi tot despre cremă vorbeşte şi Bogdan: „Nu e aşa de amară ca cea a primului, de-aia îl aleg pe al doilea”.
- Următorul produs încercat: Alune învelite în ciocolată cu lapte. Aici, au câştigat cele cumpărate din Germania, întrucât, potrivit lui Horia, „s-a simţit mai multă ciocolată în interior şi este şi puţin mai dulce. La primele (n.r. nemţeşti), ciocolata era mai amară”.
-Napolitana cu glazură de alune, ciocolată şi caramel, varianta nemţească, a generat păreri contradictorii. Lui Horia nu i-a plăcut gemul din interior, în timp ce Ioana şi Andreea se declară mulţumite de acesta. Bogdan spune că spuma de lapte nu are gust, iar Horia completează că „alunele de deasupra şi ciocolata sunt foarte bune”. Surpriză, însă! Produsul românesc e mai bun! Horia: „Îmi place mai mult. Crema albă e mai vie”. Andreea: „Gustul e diferit, e mai bun. Îmi place şi spuma de lapte în cazul ăsta”. Bogdan: „Conţine mai mult gem”. Ioana e mai împăciuitoare: „Eu sunt la fel de încântată de ambele”.
- Cei patru juraţi s-au declarat „învinşi” de ciocolata cu lapte cu miez de caramel, cumpărată din România: „E extrem de dulce, chiar şi pentru mine!”, exclamă Ioana, care e aprobată de toţi. La varianta nemţească se simte o mică îmbunătăţire: „E mai elegantă, are mai mult caramel”, spune Horia. „Şi mai multă ciocolată”, adaugă Andreea. Votat: e mai bună decât prima.
- La ciocolata cu lapte cu interior de nuga moale şi miez de caramel şi arahide a ieşit remiză. În timp ce Ioanei şi lui Horia le place mai mult cea nemţească (Ioana: „Are un gust mai echilibrat între dulce şi sărat. La cealaltă se simte doar dulcele”), Andreei şi lui Bogdan le este mai pe plac cea românească (Bogdan: „Este mai compactă”, Andreea: „Se simte mai bine ciocolata”).
«Biscuiţii din Germania, mai pufoși»
Au urmat fursecurile cu unt. Despre cele româneşti, au spus de bine, însă celelalte au fost mai bune. „Aroma de vanilie e corectă. Nu-i rău. Se simte gust de unt. L-aş fi văzut puţin mai fin, mai pufos. E cam dens”, a menţionat Horia despre fursecul românesc. Ioanei i s-a părut „foarte dulce”, la fel şi lui Bogdan. Exclamaţia lui Horia despre fursecul nemţesc a fost elocventă: „Mmmm! Ăsta-i mai pufos. Exact despre asta spuneam la primul, că trebuie să fie aşa”. „Şi mie îmi place mai mult. Nu-i aşa de dulce”, adaugă Ioana. Ei i se alătură Andreea, căreia i se pare că „se simt aromele mai bine: şi de unt, şi de vanilie”, iar Bogdan concluzionează: „E mai bun al doilea”.
«Gustul de alună e mai puternic la napolitanele nemţeşti»
Napolitanele cu cremă de lapte şi alune le-au plăcut degustătorilor noştri. „În sfârşit, o ciocolată care îmi place”, remarcă Andreea, după ce le-a gustat pe cele nemţeşti. Bogdan: „Suficient de crocantă, se sparge în dinţi”. Horia: „Nu e ceva ce aş arunca. Dar vreau să am un termen de comparaţie”. Le dăm şi produsele româneşti: „Aşadar, îmi place mai mult cea de-a doua. Ciocolata mi se pare mai moale”, completează celebrul bucătar. „Prima e mai bună. Gustul de alună e mai puternic”, afirmă Ioana. „Ciocolata e mai cremoasă la cea de-a doua. Napolitana e la fel de crocantă”, susţine Andreea, iar Bogdan spune că a doua este mai bună.
«Parcă este medicament de tuse»
În fine, am ajuns la băutura răcoritoare cu extract de ceai negru şi suc de lămâie. A fost dezastru în cazul produsului românesc, deşi nici cel nemţesc nu i-a impresionat plăcut pe degustători! Andreea: „Mirosul mă duce cu gândul la esenţele alea de cameră, însă dacă ar fi să aleg, l-aş alege pe al doilea (n.r. nemţesc)”. Horia, încercând să glumească puţin, deşi nu-i de râs: „Cred că aşa miroase urina de marţian. Al doilea are gust de ceai şi nu mai miroase a marţian”. Ioanei i s-a părut altfel: „Al doilea parcă e medicament de tuse”.