Dezvăluiri cutremurătoare de la tragedia aviatică din '89: «Era carne de om prin salcâmi»

Ultima actualizare:

    Aşa arată o aeronavă AN-24,  de tipul celei care a căzut  la Vişina, în Dâmboviţa,  în urmă cu exact 29 de ani
Aşa arată o aeronavă AN-24, de tipul celei care a căzut la Vişina, în Dâmboviţa, în urmă cu exact 29 de ani

Tragedia aviatică de pe 28 decembrie 1989, în care au murit şapte persoane, printre care şi un ziarist britanic ce filmase Revoluţia, e învăluită în mister şi după 29 de ani. Cauzele accidentului n-au fost elucidate, iar una dintre ipoteze este că aeronava Tarom a fost doborâtă cu o rachetă antiaeriană lansată din unitatea de la Boteni (Dâmboviţa).

28 decembrie 1989. Echipajul aeronavei AN-24 YR-BMJ a companiei TAROM, compus din şase persoane, dar şi un jurnalist englez de la “Sunday Times”, care filmase evenimentele din timpul Revoluţiei, şi-au pierdut viaţa, după ce aparatul s-a prăbuşit într-o pădure. Din echipaj făceau parte Chifor Ioan (38 ani), pilot-comandant, Valter Jurcovan (31 de ani), copilot, Moldoveanu Mihai (35 ani), instructor de zbor, Marghidan Elena (35 ani), însoţitoare de bord, Petre Bănică (41 ani), însoţitor de bord, şi Cristea Gelu (33 ani), mecanic de bord. Avionul a decolat de pe Aeroportul Otopeni cu destinaţia Belgrad. Ion Iliescu, în numele noii conduceri a Frontului Salvării Naţionale (FSN), a cerut efectuarea unei curse către Belgrad pentru a aduce sângele necesar răniţilor din zilele Revoluţiei. Ian Parry, fotoreporter în vârstă de 24 de ani la ziarul britanic Sunday Times, a decis să se folosească de ocazie pentru a transporta pelicule fotografice şi casete video realizate în Bucureşti de unii corespondenţi de presă străini.

Jurnalistul urma să urce la Belgrad într-un avion cu destinaţia Londra.

Autorităţile române au efectuat o anchetă cu rezultate confuze. În 2006, prăbuşirea avionului a fost atribuită prezenţei de gheaţă pe aripi, pentru ca apoi să fie incriminat impactul cu un obiect în spaţiul de zbor. O altă ipoteză ar fi că avionul a fost lovit de o rachetă antiaeriană, locul prăbuşirii fiind la 12 km de divizionul 182 Rachete AA de la Boteni. Epava a fost găsită în pădurea Mălinoasa, în apropiere de Vişina (Dâmboviţa).

„Eram student, aveam 19 ani. A fost doborât de o rachetă plecată de la unitatea Boteni. Toţi au murit. Nu s-a realizat nici o anchetă, s-a muşamalizat totul”, spune, pentru adevarul.ro, primarul comunei Vişina, Istrate Aurelian.

Primul care a ajuns în zona prăbuşirii a fost pădurarul Marin Nuţă. „Am văzut un  avion cu o flacără mare, care s-a prăbuşit în pădure. M-am dus acolo şi era prăpăd. Era carne de om prin salcâmi”, îşi aminteşte pădurarul. “Şi acum se poate observa locul prăbuşirii. A venit la un moment dat şi fratele ziaristului mort, ca să afle mai multe. A ajuns şi un arheolog şi a găsit, astă-vară, multe bunuri în pădure”, adaugă Nuţă, acum în vârstă de 72 de ani. „Acolo este doar o cruce, cu numele celor care au murit”, încheie pădurarul.

Fotoreporterul  Ian Parry avea 24 de ani
Fotoreporterul Ian Parry avea 24 de ani

14 casete video la bordul avionului AN-24

Ian Parry (12 aprilie 1965 - 28 decembrie 1989) a fost un fotojurnalist din Marea Britanie, care a lucrat la ziarele „The Times” şi „The Sunday Times”. Una dintre primele sale misiuni a fost acoperirea Revoluţiei din România. În cinstea sa a fost creat un fond de burse pentru a încuraja fotografii tineri să-şi urmeze visul.

În 1989, el a petrecut câteva zile la Bucureşti, făcând fotografii într-un oraş însângerat. Rudele celor din echipaj cred că avionul a fost doborât pentru că la bord se afla un spion cu 14 casete video. Autorităţile au insistat că tragedia s-a produs ca urmare a vremii nefavorabile, potrivit walesonline.co.uk.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net