Ei sunt cei mai răsfăţaţi zimbri din România
Are aproape doi anişori, dar cântăreşte deja peste 250 de kilograme. N-a cunoscut libertatea şi deocamdată nici nu este dornică să vadă cum e să te descurci singură, în lumea largă. Este vorba despre Romarta, puiul de zimbru care s-a născut în 2017 la grădina zoologică din Hunedoara. Cât de curând ea va fi despărţită de părinţii ei şi se va alătura turmei din Munţii Ţarcu.
Cei mai răsfăţaţi locatari ai grădinii zoologice din Hunedoara sunt trei zimbri „prietenoşi” Joachim – tatăl, Spekingur – mama şi Romarta – fiica lor de nici doi ani, care s-a născut în captivitate. Masculul Joachim, de cinci ani, şi femela Spekingur, de 14 ani, au fost aduşi la zoo în primăvara anului 2016, fiecare din câte o rezervaţie din Germania. Au fost puşi împreună într-un ţarc de la marginea pădurii, iar un an mai târziu au adus pe lume primul zimbru născut în captivitate la Hunedoara, scrie adevarul.ro.
Reprezentanţii grădinii zoologice din Hunedoara susţineau că după ce va mai creşte, puiul de zimbru va fi eliberat în zona Armeniş din Munţii Ţarcu (Caraş Severin), pentru a se alătura turmei de zimbri care trăiesc liberi, în sălbăticie. Deocamdată, acest lucru nu s-a întâmplat, însă zimbrii par să se fi adaptat locului în care sunt ţinuţi.
„Sunt nişte animale liniştite şi curioase. Trec adesea pe lângă ele şi când mă văd se apropie de gard, dar nu prea mult, că are fire electrice. Parcă mi-ar cere să le arunc nişte fân”, spune Vasile, un localnic din Chizid. Cei trei zimbri au devenit o adevărată atracţie pentru oaspeţii grădinii şi pentru localnicii care ies la plimbare în Pădurea Chizid şi trec pe lângă ţarcul lor. “Pe cât sunt de mari, pe atât sunt de blânzi. Îţi vine să-i mângâi ca pe câini”, spune şi tanti Geta. În judeţul Hunedoara, la marginea oraşului Haţeg, există o rezervaţie de zimbri. Tot în apropiere de Haţeg, în pădurile de la marginea comunei Densuş, anul trecut au fost eliberaţi în sălbăticie 14 zimbri.
Click! spune
Zimbrul este cel mai greu animal european de pe uscat. Un zimbru are o lungime de 2,9 - 3 metri şi o înălţime de 1,9 metri, cântărind de la 300 la 920 kg. Zimbrii trăiesc 28 de ani în captivitate, dar în sălbăticie trăiesc mai puţin. Pot avea pui la vârste între 4 şi 20 de ani la femele şi între 6 şi 12 ani la masculi.
Ursul Baloo, sărbătorit cu tort
Ursul Baloo, cel mai îndrăgit personaj din staţiunea montană Straja, a împlinit 19 ani. A fost sărbătorit în weekend de turiştii care au urcat la Straja, iar de ziua sa a primit un tort de fructe şi miere, scrie adevarul.ro. Un concurs de schi pentru copii, numit Cupa Baloo, a avut loc în onoarea mascotei staţiunii, iar cei care l-au vizitat au fost întâmpinaţi cu prăjituri. Administratorii staţiunii au anunţat că vor tipări cărţi de colorat cu povestea ursului din Straja, pe care le vor dărui copiilor. Nu toată lumea s-a împăcat cu situaţia ursului din Straja.
„Baloo este prizonierul gratiilor din Straja încă din 2000, de când s-a accidentat pe munte şi a ajuns în gospodăria lui Emil Părău, un afacerist local. Baloo trebuie salvat. Locul animalelor sălbatice este în libertate, nu în temniţe! Solicităm mutarea sa de urgenţă la un sanctuar!”, susţine Asociaţia Milioane de Prieteni, care administrează sanctuarul de urşi din Zărneşti, într-o petiţie on-line, care a strâns aproape 17.000 de semnături. Reprezentanţii staţiunii Straja s-au opus demersurilor de mutare a animalului şi susţin că Baloo are toate condiţiile unei îngrijiri adecvate şi nu ar supravieţui în afara ţarcului de circa 1.200 de metri pătraţi, amenajat în apropierea pârtiilor din Straja.