Ei sunt primii care s-au rugat la Sfânta Parascheva

Ultima actualizare:

    Alexandru Baltag nu ratează nici un pelerinaj la Sf. Parascheva
Alexandru Baltag nu ratează nici un pelerinaj la Sf. Parascheva

Marţi, 10 octombrie, ora 6.30, nici nu s-a crăpat de ziuă şi platoul din faţa Căminului preoţesc „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Iaşi s-a umplut de câteva mii de pelerini. Moaştele Sfintei Parascheva au fost scoase din Catedrala Mitropolitană şi, până pe 16 octombrie, vor primi rugile a peste 100.000 de credincioşi, care vin an de an aici.

Cel mai mare pelerinaj creştin-ortodox a început ieri dimineaţă la Iaşi. În jur de 6.000 de pelerini au ajuns deja la rând pentru a atinge moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfintei Întâi Muceniţe şi Întocmai cu Apostolii Tecla. Autorităţile au gândit totul până în cel mai mic detaliu pentru ca procesiunea să meargă “şnur”. Au anunţat din timp programul slujbelor, au trasat drumul pelerinilor spre moaşte, au stabilit unde se parchează miile de autocare ce vin din toată ţara.

143 de autocare din Voluntari

simeon stalpnicul png

Numai din oraşul Voluntari au plecat luni noapte 143 de autobuze pline ochi cu credincioşi. Oamenii pornesc în fiecare an în această călătorie, cu inimile pline de speranţă. „Am mari emoţii. E pentru prima dată. Mă rog pentru sănătate”, spune o femeie. „Mă rog pentru copii, că sunt plecaţi în afară”, completează alta. Alţii sunt deja pelerini cu state vechi. „De vreo 14-15 ani, mergem şi ne-am simţit bine tot timpul”, spun doi soţi care se vor urca în autocarul numărul 15. Oamenii au fost distribuiţi cu grijă pe maşini, iar convoaiele, însoţite de jandarmi şi ambulanţe, au pornit la drum în jurul orei 23.00, pentru ca dimineaţă să prindă ieşirea raclelor din catedrală. Dar ei nu vor fi primii pelerini ajunşi la Iaşi.

Gabriel şi Elena, primii la coadă

simeon stalpnicul png

Gabriel Mocanu, de 77 de ani din Focşani, şi Elena Săbiuţă, de 74 de ani din Piatra Neamţ, „deschid” pelerinajul de la Iaşi care, de obicei, se întinde pe câţiva kilometri. „Noi venim şi suntem primii aici de mult timp. Când mi-e dor vin. Acolo, în catedrală, este altceva. Aici, în stradă, este altceva. Aici este răbdare, răbdare, răbdare. Asta este răbdarea în credinţă. Mă rog pentru toată lumea, să fie pace, să fie sănătate, şi mă rog şi pentru cei care nu vin aici. Mă rog pentru toată suflarea de pe faţa pământului. Dacă te rogi numai pentru tine, nu ai făcut nimic”, a spus Mocanu, pentru “Ziarul de Iaşi”. „De 13 ani stau aşa (n.r. în rând). Cum vreţi să facem ceva pentru preacuvioasa, cum să ne ajute, dacă noi nu ne ostenim? Asta este osteneala noastră, răbdarea şi osteneala noastră”, a subliniat şi Elena. 

Nici un loc de cazare în Iaşi

Pelerinii stau şi 24 de ore până se vor închina moaştelor Cuvioasei Parascheva, recunoscută pentru puterile ei tămăduitoare. Cei veniţi de la sute de kilometri distanţă au avut surpriza neplăcută să nu mai găsească nici un loc de cazare în tot Iaşiul. Dacă nu şi-au făcut din timp rezervări, credincioşii au fost direcţionaţi la peste 50 de kilometri de centrul oraşului, la pensiuni din Vaslui. „Din păcate nu mai avem nici o cameră liberă pentru această perioadă. Rezervările s-au făcut încă din prima parte a anului”, a spus reprezentantul unui hotel din centrul Iaşiului, pentru adevarul.ro.

Click spune

Cuvioasa Parascheva este Ocrotitoarea Moldovei şi se pomeneşte pe 14 octombrie. Moaştele sale au fost aduse la Iaşi în 1641. Credincioşii se închină la raclă pentru ajutor, sănătate şi binecuvântare.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Alimente care devin toxice la frigider  Sursa foto shutterstock 1976067755 jpg
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
image
actualitate.net
image
actualitate.net