Ei sunt veteranii lăsaţi «pe bară» la parlamentare

Ultima actualizare:

    Gabriel Oprea a ieşit din politică pe uşa din dos
Gabriel Oprea a ieşit din politică pe uşa din dos

Unii sunt din anii ‘90 în Parlament, dar acum au rămas ”pe liber”. Partidele au eliminat din listele pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie o serie lungă de politicieni cu state vechi în funcţii. E drept, unii au probleme cu legea.

Cel mai cunoscut nume care îşi încheie cariera de parlamentar este Gabriel Oprea (54 ani), fost premier interimar, vicepremier, ministru de interne şi la apărare, senator.  General cu patru stele, cel mai mare grad din Armată, fostul politician a avut un an plin de probleme. Bogdan Gigină, un tânăr poliţist de la Rutieră, a murit în timp ce deschidea coloana oficială a lui Gabriel Oprea. Aşa am aflat că demnitarul a folosit coloana oficială - la care nu avea dreptul - de 1.600 de ori într-un an şi că a achiziţionat printr-o instituţie subordonată o limuzină pe care o folosea exclusiv. Apoi am aflat că îşi cumpărase jacuzzi şi canapele pentru birou.


    Scandalul “Limuzina” şi moartea poliţistului Gigină l-au scos din toate funcţiile
Scandalul “Limuzina” şi moartea poliţistului Gigină l-au scos din toate funcţiile

Însă Ministerul Apărării a verificat cum a fost avansat într-o viteză ameţitoare, până în vârful Armatei Române, fără să participe o zi la război. O comisie specială a analizat cazul şi a constatat că ”Gabriel Oprea a devenit general de brigadă îndeplinind două din cele trei condiţii prevăzute în Statutul cadrelor militare”, informează MApN. În septembrie, i s-a retras şi titlul de doctor în Ştiinţe juridice, după ce s-a stabilit că teza de doctorat a fost plagiată. Pentru toate acestea, Gabriel Oprea şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte UNPR, iar acum nu mai candidează. 

simeon stalpnicul png

Alte nume grele, foşti miniştri şi parlamentari lipsesc de pe liste. Dintre cei mai cunoscuţi sunt Nini Săpunaru, Traian Igaş, Andreea Paul, Rodica Nassar, Bogdan Niculescu Duvăz, Anghel Stanciu, Petre Daea, Mircea Toader, scrie adevarul.ro.

Alegerile parlamemntare vor avea loc la 11 decembrie. Campania electorală va începe pe 11 noiembrie.

Nici ei nu mai sunt pe liste

Fostul preşedinte al PNL, Crin Antonescu (57 ani), candida în 2012 la Preşedinţia României, cu şanse reale de a fi ales, dar totul s-a dus pe râpă. A pierdut cursa pentru Cotroceni şi ”a făcut un pas în spate”, anunţând că nu mai candidează la parlamentare. Fostul lider liberal şi-a început activitatea în Legislativ în 1992.

Senatorul Vasile Blaga (60 ani) a anunţat că nu-şi va depune candidatura după ce a intrat în vizorul DNA, unde face drumuri zilnice, fiind urmărit penal pentru trafic de influenţă, într-un dosar care vizează finanţarea ilegală a  campaniei electorale din 2012.

simeon stalpnicul png

Un alt liberal care nu va mai candida este deputatul Ludovic Orban (52 ani). Fost ministru al transporturilor în perioada 2007-2008, Orban a fost trimis în judecată pe 17 mai, fiind acuzat de folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite. A fost în politică din 1992, iar în Parlament din 2009.

Fostul prim-vicepreşedinte al PNL şi ministru al agriculturii, Dan Motreanu (45 ani), a decis să nu mai candideze. El a fost trimis în judecată de DNA în septembrie 2015, pentru spălare de bani, fiind acuzat că a primit 250.000 € pentru finanţarea campaniei electorale din 2008. 

Puiu Haşotti (62 ani) este senator liberal din  1996. Deşi nu are probleme cu legea, partidul nu l-a mai trecut pe liste pentru alegerile din 11 decembrie ca să întinerească componenţa Parlamentului. Senatorului liberal nu i se reproşează ceva anume, dar partidul nu l-a mai pus pe liste.

Petre Roman (70 ani) a fost primul premier al României din 28 decembrie 1989, în primul Guvern după Revoluţie. Din 1990, a fost senator şi deputat. Membru al PNL, s-a trezit că nu mai are loc pe liste pentru un nou mandat, fără să aibă o explicaţie oficială.

Mariana Câmpeanu (67 ani) este membră a PNL din 1997. A fost ministru al muncii în mai multe guverne. Este senator, dar nu se mai regăseşte pe listele de candidaturi pentru un nou mandat. Deşi este considerată o expertă în domeniul muncii, senatoarea nu a mai primit un loc în Parlament.

Senatorul Dan Şova (43 ani) a fost promovat în funcţia de ministru pentru relaţia cu Parlamentul, apoi în cea de ministru delegat pentru proiecte de infrastructură şi al transporturilor. Este acuzat de fapte de corupţie şi nu mai candidează. 

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net