Ești falit, dar vrei să ai o afacere? Uite cum poți lua bani de la stat
Ai o idee strălucită de afacere, dar nu dispui de fondurile necesare demarării ei? Statul român îți sare în ajutor! Poți primi până la 44.000 de euro pe care să îi folosește după bunul plac, fără să dai un leu înapoi!
Programul ”Start Up Nation”, girat de Guvern, pune la bătaie fonduri nearmbursabile pentru tinerii antreprenori cu idei, dar fără posibilități. Vor fi finanțate 10.000 de afaceri, cu până la 44.000 de euro fiecare! Bineînțeles, fondurile nu vor fi acordate oricui și, mai ales, nu în orice condiții.
Prima condiție pentru a beneficia de banii de la stat este ca antreprenorul să înființeze o firmă după intrarea în vigoare a ordonanței. În plus, cei care pot participa la program trebuie să fie întreprinderi mici și mijlocii, să aibă capital social integral privat, să aibă sediul social sau punctul de lucru în România și să îți desfășoare activitatea pe teritoriul țării.
O altă condiție esențială este ca firma să aibă minimum doi angajați pe o perioadă de trei ani. Nu de alta, dar în acest fel executivul se așteaptă să creeze 20.000 de locuri noi de muncă.
Cea mai importantă modificare față de proiectele cu finanțare de la stat din anii precedenți este că nu trebuie să mai vii cu bani de acasă. Până acum, cei care primeau ajutor din partea statului erau nevoiți să suporte o parte sau chiar toate cheltuielile, pentru ca mai apoi statul să i le deconteze.
Potrivit stirileprotv.ro, sunt considerate eligibile mai multe categorii de cheltuieli precum echipamente tehnologice, mașini, utilaje, aparate și instalații de măsură, dar și echipamente de software. Unde mai pui că statul îți pune la dispoziție încă o mie de euro pentru cursuri de antreprenor, dar și 10.000 de lei pentru crearea unei pagini web de promovare.
De asemenea, în proiectul de finanțare este prevazută o sumă de 8.000 de lei fără TVA pentru întocmirea documentației necesare în vederea obținerii fondurilor.
Pe lista cheltuielilor care nu sunt acceptate sunt jocurile de noroc, mesele de biliard sau automatele muzicale.
Dosarul cu planul de afaceri trebuie depus - alături de o cerere de finanțare - pe siteul Ministerului pentru Meiul de Afaceri, Comerț si Antreprenoriat.
Potrivit specialiștilor, sunt câteva idei de afaceri de mare succes care pot fi abordate lejer de tinerii anteprenori aflați la început de drum în afaceri. Micile ateliere de producție, magazine online cu produse tradiționale, sală de fitness, activități fotografice și de producție publicitară, fabric de produse bio, sunt doar câteva dintre afacerile promițătoare în viitorul apropiat.