Fermierii britanici suspină după români. Localnicii fug de munca dură de pe câmpurile cu sparanghel

Ultima actualizare:

    Lucrătorii români, mină de aur în vremea pandemiei
Lucrătorii români, mină de aur în vremea pandemiei

Nu degeaba au fost primiți lucrătorii români ca niște salvatori, la mijlocul lunii aprilie, pe Aeroportul Stansted din Londra, în plină pandemie de coronaviruus! Intenţia guvernului din Regatul Unit de a permite angajarea în agricultură a britanicilor rămaşi fără loc de muncă sau a celor dispuşi să aibă un al doilea job nu e văzută cu ochi buni de localnici.

Munca pe câmpurile cultivate cu sparanghel e foarte dificilă și mulţi muncitori britanici fug când se conving, pe propria piele, despre ce e vorba. În Regatul Unit, toată lumea e de acord că muncitorii români, care sunt foarte vrednici şi nu se plâng, reprezintă soluția perfectă pentru recoltarea sparanghelului timpuriu. Numai că, în weekend, un grup important de români n-a mai ajuns în Insulă, cum era planificat, scrie “Daily Mail”. De altfel, săptămâna trecută, publicația britanică prezentase cîteva cifre descurajatoare: un culegător de sparanghel parcurge pe câmp, în 12 ore de muncă, aproape 7 kilometri și se apleacă de 20.000 de ori.

Oamenii obișnuiți cu un birou nu sunt apți fizic

Mai mulți muncitori sezonieri din România ar fi trebuit să ajungă în Regatul Unit pentru a-i ajuta pe fermierii din Marea Britanie să-şi salveze recolta de sparanghel în acest weekend, dar ar fi anulat rezervările când autoritățile de la București au aplicat măsuri mai stricte de circulaţie, scrie cotidianul citat. „Guvernul crede că britanicii vor lucra pământul, dar se înşală. Nu va avea succes cu angajarea lucrătorilor de aici”, e convins unul dintre fermierii care au suprafețe întinse cultivate cu sparanghel. Ali Capper, reprezentant al Uniunii Agricultorilor Naţionali (NFU), n-are dubii: cei care muncesc de obicei în birouri nu pot face faţă fizic recoltării de sparanghel. „Este o muncă grea. Trebuie să fii apt fizic. Pentru oamenii obişnuiţi cu un birou sau cu o viaţă de lucru bazată pe computer nu va fi uşor să folosească muşchi pe care nu i-au folosit niciodată. Este o muncă repetitivă, care te solicită foarte mult fizic. Este nevoie de o bună dexteritate, se cere folosirea ambelor mâini cu aceeaşi viteză”, explică agricultorul.

Culturi abandonate

Mulți proprietari de ferme din toată Marea Britanie dezvăluie că, din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirs, sparanghelul va fi lăsat să putrezească pe unele dintre suprafețele cultivate. Trebuie spus că, în Insulă, prețul sparanghelului este de 6 lire sterline (aproximativ 7 euro), iar un lucrător este plătit cu 100 de lire sterline (în jur de 115 euro) pe zi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net