A fost prăpăd în ţară după furtună
Parcă s-a despicat cerul! Tunete, fulgere, vânt neprasnic, ploaie ca de Sfârşitul Lumii. „L-am mâniat pe Dumnezeu! Oamenii sunt prea răi. E prea multă ură. De asta se întâmplă aşa ceva”, spune tanti Cati, în timp ce scoate apa cu găleata din casă.
Bucureşti. Luni, ora 22.00. Tunetele şi fulgerele au brăzdat cerul Capitalei ca-ntr-un film de groază. O ploaie năprasnică s-a abătut peste oraş timp de o oră şi jumătate. Tramvaiele au fost blocate din cauza apei abundente de pe carosabil, iar oamenii s-au trezit în beznă. Firele de electricitate au cedat, la fel şi semafoarele. Potrivit ISU Bucureşti-Ilfov, până marţi dimineaţă, la ora 4.00, 25 de case, 33 de curţi şi grădini şi 16 subsoluri şi beciuri au fost inundate, iar pompierii au intervenit cu 126 de autospeciale de stingere şi motopompe. ”În jurul orei 23.00, un copac de pe Bd. Basarabia, nr. 42, a căzut peste maşinile parcate, iar la ora 2.30, pe strada Vasile Băcilă, nr. 37, a căzut o schelă peste câteva autoturisme”, a anunţat Daniel Vasile, purtător de cuvânt la ISU Bucureşti-Ilfov.
Nu doar Bucureştiul a fost lovit de urgie. 26 de localităţi din 9 judeţe au fost afectate de furtuni şi de inundaţiile care s-au produs luni şi în noaptea de luni spre marţi.
VRANCEA. O biserică a ars din temelii în urma furtunilor violente din Vrancea. Lăcaşul de cult, vechi din 1930, a fost lovit de trăsnet şi a luat foc. Zeci de pompieri s-au luptat ore în şir cu flăcările uriaşe, din păcate însă din biserică au mai rămas doar câţiva pereţi.
Alba. O tragedie putea să se întâmple în judeţul Alba, unde, din cauza unei viituri, 11 persoane au rămas blocate în peştera Huda lui Papară, cunoscută şi ca peştera unde hibernează cea mai mare colonie de lilieci din Europa, circa 84.000 de exemplare. Operaţiunea de salvare a durat aproape 7 ore şi a fost foarte dificilă. La faţa locului au venit pompieri de la cinci inspectorate pentru situaţii de urgenţă, respectiv Alba, Hunedoara, Mureş, Cluj şi Arad, precum şi Serviciul Salvamont Alba, dar şi 50 de speologi din cinci judeţe. Toate cele unsprezece persoane, din care doi adulţi şi nouă adolescenţi, cu vârste de 15 şi 16 ani, au fost salvate. Patru dintre adolescenţi sunt francezi. Cum accesul turiştilor în peştera declarată rezervaţie speologică nu e permis, iar printre cei 11 se aflau 9 minori, poliţia a demarat o anchetă.