FOTO Centrul Vechi a prins viață. Uite cum se pregătesc terasele și care sunt regulile pentru clienți!
Au mai rămas două zile până la 1 iunie, data la care autoritățile au dat undă verde redeschiderii teraselor, așa că patronii și angajații sunt în focuri. După ce în martie, în perioada stării de urgență era pustiu, părăsit, iar localurile aveau lacăte pe uși, acum Centrul Vechi revine la viață.
Patronii se pregătesc, clienții par nerăbdători să își reia obiceiurile de relaxare, așa că terasele vor deveni punctul zero al distracției, din 1 iunie. Mai ales că luni, de Ziua Copilului, este zi liberă legală. Normele care trebuie respectate la redeschiderea teraselor au fost publicate deja în Monitorul Oficial, existând reguli atât pentru clienți, cât și pentru angajați.
Ce reguli trebuie să respecte angajații teraselor
În documentul publicat în Monitorul Oficial se arată că trebuie reorganizate circuitele de producţie şi livrare, unde este cazul, trebuie monitorizată starea de sănătate a angajaţilor, dar şi existenţa unui registru de rezervări ale clienţilor, pentru ca în cazul apariţiei unei îmbolnăviri să poată fi făcută ancheta epidemiologică.
De asemenea, trebuie luate măsuri de respectare a distanţei între angajaţi sau, dacă acest lucru nu este posibil, trebuie luate măsuri suplimentare de protecţie (reducerea numărului de angajaţi şi lucrul în ture, folosirea de echipament de protecţie). Totodată, curăţenia şi dezinfectarea cu produse biocide a spaţiilor, echipamentelor şi ustensilelor trebuie făcute mai frecvent.
Redeschiderea teraselor. Ce trebuie să știe clienții
În ceea ce îi priveşte pe clienţi, nu li se va permite accesul celor cu simptome de infecţie respiratorie, iar la intrarea pe terasă şi la grupurile sanitare trebuie să fie puse dispozitive cu substanţe dezinfectante pentru mâini.
De asemenea, se interzice transferul de la o masă la alta al meniurilor, solniţelor, olivierelor şi altor obiecte, care trebuie dezinfectate după plecarea clienţilor de la o masă.
Conform documentului, este interzis şi consumul de alimente în picioare, pentru a se minimiza circulaţia clienţilor pe terasă. La o masă pot sta maxim patru persoane, cu respectarea distanţei de 1,5 metri între persoane, cu excepţia membrilor aceleiaşi familii, care locuiesc împreună. Între scaunele de la mese alăturate trebuie să existe o distanţă de minim doi metri.
Locurile se vor ocupa cu rezervare anterioară, pentru a evita aglomeraţia şi a face mai uşoară o eventuală anchetă epidemiologică, dacă aceasta s-ar impune. Personalul de servire trebuie să poarte mască şi mănuşi, iar mănuşile folosite la servire nu vor fi utilizate la pregătirea mesei.
Citește și:
Măsuri de relaxare de la 1 iunie: lista completă! Maxim 4 oameni la o masă, la terase
Clienții vor fi termoscanați la terase după 1 iunie? Răspunsul autorităților