Francisc, cel dintâi papă care calcă pe insula lesbienelor
Actualul Suveran Pontif, Francisc, va efectua vineri, 15 aprilie, o vizită-fulger în insula grecească Lesbos. Locul, încărcat de o istorie controversată, a devenit în ultimele luni locul de escală preferat de mii de refugiați din Orientul Mijlociu în tentativa lor disperată de a ajunge în Europa de Vest.
Lesbos,a treia insulă grecească ca mărime din Marea Egee, a intrat în istoria generală a umanității drept locul de afirmare a lesbianismului și implicit și a feminismului. Cum? Fiindcă această mică insulă din Marea Egee este locul nașterii poetei antice Sappho, cea care a descris pentru prima dată o relație sexuală între două personae umane de același sex, respectiv două femei. Ultima jumătate de secol a adus cu ea, o dată cu afirmarea din ce în ce mai puternică a drepturilor minorităților sexuale, deci inclusiv a lesbienelor, consacrarea insulei drept ”reședință de drept” a femeilor ce preferă un anume tip de relații sexuale, fiind organizate o serie de festivaluri internaționale tematice, în ciuda opoziției opiniei publice și a Bisericii Ortodoxe a Greciei.
În ultimele luni însă Lesbos a devenit un nod important pe traseul refugiaților din Orientul Mijlociu care în încercarea lor de a fugi spre Europa occidentală din țări afectate de război civil sau de influența din ce în ce mai apăsată a mișcărilor islamiste extremiste preferă să-și părăsească țara și să se lase la voia întâmplării, în căutarea unui nou viitor, de cele mai multe ori incert.
Vizita papală nu va avea un caracter protocolar semnificativ
Vizita papală nu va dura mai mult de câteva ore și nu se va bucura de întreg protocolul tradițional. Va fi însă suficient să pună insula pe harta vizitelor papale, căci înaintea lui Francisc nici un alt papă nu mai călcat în zonă. Cu toate acestea, Lesbos va fi martora unei noi întâlniri a celor mai importanți lideri ai creștinătății, căci Papa Francisc va fi cu siguranță întâmpinat nu doar de arhiepiscopul de Atena Ieronimos al II-lea, şi de principalii săi colaboratori, ci se vorbește insistent și de prezenţa Patriarhului ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu I. De asemenea, pe insulă se va afla și premierul grec, Alexis Tsipras. În acest mod, înaintea anunțatului conciliu panortodox anunțat pentru luna iunie în Insula Creta (o altă insulă din Mediterana!), Papa se va fi întâlnit practic și cu liderul spiritual al ortodocșilor, și cu cel al Bisericii Grecești, dar și cu cel al celei mai mari Biserici ortodoxe din lume, cea a Rusiei.
Nu este pentru prima dată când actualul papă vizitează o insulă din Marea Mediterană, în încercarea de a atrage atenția asupra exodului uman cu care Europa nu s-a mai confruntat de câteva secole. La începutul pontificatului său el a deschis seria vizitelor papale în insula italiană, Lampedusa, vorbind printre altele, despre Marea Mediterană ca despre un ”veritabil cimitir”. De atunci încoace, exodul celor din Orientul Mijlociu s-a intensificat și ca atare a sporit și numărul celor care-și pierd viața în fuga lor din țările de origine. Tocmai din acest motiv, Francisc a salutat de mai multe ori eforturilor unor țări din prima linie a emigrației, precum Grecia, care depun ”un generos efort în cazarea și oferirea unor minime condiții de trai” miilor de refugiați, cerând repetat intervenția comunității internaționale.