Gabriela Firea, reacție la ancheta DNA: „Respingem acuzațiile tendențioase”
Primarul general Gabriela Firea a răspuns acuzațiilor din spațiul public, potrivit cărora Municipalitatea ar fi încălcat Legea achizițiilor publice când a cumpărat mașinile de topit zăpada. Gabriela Firea a oferit o explicație pentru care instituțiile subordonate primăriei au cumpărat în nume propriu aceste utilaje.
„Respingem categoric acuzațiile tendențioase potrivit cărora aceste utilaje au fost achiziționate cu diferențe de zeci de mii de euro”, afirmă Gabriela Firea într-un comunicat de presă furnizat redacției. Edilul general precizează că cele 12 mașini de topit zăpada au fost cumpărate prin procedură direct, fără licitație public, bazându-se pe o hotărâre de Consiliu General. Iată mai jos reacția primarului general.
„În fapt, cele 12 instalații de topit zăpada au fost achiziționate prin procedură directă cu anunț în SEAP, iar prețul acestora variază între 129.000 lei și 131.500 lei, diferența dintre acestea fiind dată de achiziționarea platformei de transport sau nu (adică unele instituții au achiziționat instalația și cu platformă de transport – existența/inexistența acestei platforme nemodificând în nici un fel condițiile de funcționare a instalațiilor). Menționăm că prețul de achiziție al instalațiilor este cel practicat pe piața autohtonă și cea internațională. (...)
În ceea ce privește achiziționarea utilajelor de către instituții subordonate Primăriei Capitalei, menționăm că, potrivit “Strategiei de dezvoltare și funcționare pe termen mediu și lung a serviciului public de salubrizare în Municipiul București” aprobată prin H.C.G.M.B. nr. 82/2015, la capitolul III. 3 B, Activitatea de iarnă, este prevăzută obligația întocmirii și derulării programelor de deszăpezire atât pentru operatorii de salubritate cât și pentru administratorii și prestatorii de servicii publice”.
Din mesajul primarului general tragem concluzia că hotârârea Consiliului General, care poate produce efecte doar la nivelul Municipiului București, este mai puternică decât Legea achizițiilor publice, care este obligatorie la nivel național pentru achizițiile de peste 30.000 de euro.
Controlul DNA la Poliția Locală, o enigmă
Gabriela Firea a declarat că nu știa de sesizarea DNA care vizează Poliția Locală a Municipiului București, dar că instituția va oferi procurorilor tot sprijinul necesar continuării anchetei.
„Nu am avut cunoștință de această sesizare, însă, așa cum am procedat de fiecare dată, vom răspunde prompt tuturor solicitărilor venite din partea DNA sau de la alte instituții ale statului și vom pune la dispoziție, ca și până acum, toate documentele solicitate. Din 2016 și până în prezent la nivelul Municipalității s-au primit 56 de astfel de adrese, de la DNA, Parchete sau Secții de Poliție, sesizări care au ca subiect, în majoritate, acțiuni ale administrațiilor precedente. Reiterez faptul că modelul actualei administrații locale se bazează pe principiile legalității și ale transparenței, în toate domeniile de activitate, fie că este vorba despre achiziții publice sau de angajări. Primăria Municipiului București și instituțiile subordonate totalizează un număr de aproximativ 40.000 de angajați, iar recrutarea acestora s-a făcut prin concurs, potrivit legii. În cazul în care există persoane care au încălcat legea, aceastea vor răspunde pentru faptele lor. De asemenea, vă asigur că vom corecta neîncetat, inclusiv prin apelul la justiție, informațiile false și tendențioase pe care unele persoane le vehiculează, din dorința de a afecta imaginea PMB”, a replicat Gabriela Firea.
DNA a cerut conducerii Poliției Locale București, printr-o adresă din 7 martie 2018, informații referitoare la achiziționarea unui lot de pantofi și a 30 de autovehicule Dacia Duster, în cursul anului 2017. Totodată, procurorii au cerut toate documentele pe care instituția le deține în legătură cu examenul pentru ocuparea funcției de director executiv în cadrul Direcției de Siguranță și Ordine Publică, organizat în 2017.