«Găleţi de bani» la Izvorul cu leac al lui Arsenie Boca
Zeci de kilograme de monede s-au adunat la un izvor din pădure, aproape de locul naşterii şi al copilăriei lui Arsenie Boca. Oamenii din sat susţin că apele izvorului vindecă boli şi spun că în ultimii ani nimeni n-a îndrăznit să ia vreun ban lăsat acolo de cei care se aprovizionează din izvor.
Minune atribuită lui Arsenie Boca! Un izvor din ţinutul în care a copilărit duhovnicul îi impresionează pe călători. În jgheabul apei s-au strâns foarte multe monede, „găleţi de bani”, după cum estimează sătenii. Mai multe kilograme de monede strălucesc din apă sub razele soarelui. Din 2006, când preotul Gheorghe Bisorca, al satelor Ciungani şi Prăvăleni, a sfinţit monumentul ridicat în pădure, lumea vine la Izvorul cu leac. Tot de atunci datează şi sculptura Mariei şi a Pruncului Iisus şi sculptura lui Iisus pe Cruce, însoţite de o inscripţie în marmură: „Cel ce ai izvorât apă din piatră şi ai curs pâraie din ape şi ai săturat poporu însetat, biecuvântează-ne pe noi”.Apa izvorului e considerată de săteni ca fiind tămăduitoare, scrie adevaraul.ro. Ioan Manase, din Ciungani, parcurge deseori distanţa de doi kilometri de la gospodăria din sat până la Izvorul cu leac.
„Au venit şi oameni din străinătate. Apele izvorului au salvat viaţa nepoatei mele, când avea mai puţin de un an. Se îmbolnăvise de pojar şi ajunsese în stare gravă, iar medicii n-au putut să o trateze. În dimineaţa Înălţării Domnului, înainte de răsărit, mama ei a adus apă de la Izvorul cu leac şi a spălat-o. Bubele i-au trecut şi s-a înzdrăvenit”, povesteşte săteanul. „Arsenie Boca a copilărit în aceste ţinuturi, în satul Căzăneşti, peste deal, şi cred că locurile sunt binecuvântate”, încheie nea Ion.Localnicii lasă câteva monede la izvor, de fiecare dată când se aprovizionează de aici. Şi turiştii au adoptat obiceiul. „E un semn de mulţumire pentru apa aceasta binecuvântată şi n-am văzut pe nimeni să ia banii lăsaţi la izvor. De aceea s-au strâns atât de mulţi”, spune Gheorghe, un alt localnic.
Arsenie Boca (29 septembrie 1910 – 28 noiembrie 1989) a fost unul dintre marii duhovnici ai României. Călugăr, teolog şi pictor de biserici, el a fost stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus (Braşov) şi la Mănăstirea Prislop (Hunedoara). În timpul regimului comunist, Arsenie Boca a trecut prin calvarul anchetelor şi al arestărilor, ajungând la închisorile Jilava, Timişoara şi Oradea.