Gata cu bâlbele! Guvernul Dacian Cioloş trece la lucru
Gata! Noul guvern a fost votat, fără mari emoţii. 389 de parlamentari au votat ”pentru” cabinetul propus de Dacian Cioloş şi doar 115 parlamentari s-au opus. De astăzi, îi aşteptăm la muncă pe noii miniştri. Premierul a spus că vrea să ne facă viaţa mai bună şi să fim în siguranţă.
12 ore grele pentru Dacian Cioloş! De luni seara până marţi la prima oră, premierul a fost nevoit să găsească o altă persoană pentru fotoliul de la Justiţie, după prestaţia slabă a Cristinei Guseth în faţa comisiei de specialitate din Parlament. Astfel, cabinetul s-a “înnoit” cu un alt nume, tot de femeie: Raluca Prună. Expert la Directoratul general Justiţie din cadrul Comisiei Europene, Raluca Prună a fost director al Asociaţiei Române pentru Transparenţă. Este licenţiată în Drept şi Filosofie şi a absolvit un master în Ştiinţe politice.
După ce a trecut cu brio de comisia juridică a Parlamentului, alături de noii ei colegi a fost luată la “bani mărunţi” de plenul reunit al Camerei şi Senatului. Votul final a fost o formalitate, iar marţi seară (17 noiembrie) au şi depus jurământul la Cotroceni.
Click! vă prezintă pe scurt ce promite să facă noua garnitură de la Palatul Victoria, care se şi întruneşte azi într-o primă şedinţă. Un punct important în noul program de guvernare se referă la drepturile salariale ale bugetarilor.
Dacian Cioloş se angajează la “aplicarea actelor normative deja adoptate de Parlament şi respectarea deciziilor Curţii Constituţionale” în astfel de cazuri.
Identificarea priorităţilor în economie; Investiţii prioritare în infrastructură; Susţinerea fără rezerve a independenţei Justiţiei Continuarea luptei împotriva corupţiei; Accesul tuturor românilor la vot, digitalizarea listelor şi a procesului electoral; Îmbunătăţirea sistemului de protecţie civilă pentru creşterea siguranţei cetăţeanului Program naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic Creşterea eficienţei ISU; Mai multe locuri de muncă prin prioritizarea investiţiilor; Reducerea migraţiei personalului medical; Dezvoltarea competenţelor pentru viaţă, în şcoli Aducerea tuturor şcolilor la standarde minimale de funcţionare: autorizaţii ISU, autorizaţii sanitare, pregătire pentru situaţii de urgenţă; Introducerea de standarde obligatorii de calitate în sistemul sanitar Un sistem de control al calităţii serviciilor medicale; Stabilirea unui sistem de irigaţii modern şi eficient; Reducerea numărului de şomeri, în special în rândul tinerilor; Minimum 2% pentru Apărare; Organizarea alegerilor din 2016; Accesul tuturor românilor la vot Informatizarea procesului electoral în regim de urgenţă Noi secţii de votare pentru Diaspora; Elaborarea bugetului pentru 2016; Stimularea investiţiilor străine în domeniile de vârf, crearea unei bănci naţionale de dezvoltare, creşterea de capital şi exploatarea resurselor naturale într-o manieră profitabilă; Creşterea numărului de turişti în România Profesionalizarea personalului din turism; Eliminarea piedicilor în absorbţia fondurilor europene; Alianţe cu state membre ale UE pentru participarea împreună la marile dezbateri din 2016: criza imigranţilor, atacurile teroriste, monedă comună în UE; Parteneriat strategic cu SUA şi strategii pentru Federaţia Rusă; Un guvern deschis şi transparent.
“Nu în ultimul rând, guvernul va testa şi aplica noi metode de lucru în ceea ce priveşte funcţionarea internă a aparatului central, din guvern şi din ministere.”