Greșeala făcută de autorități. Starea de alertă, institută pentru atacuri teroriste

Ultima actualizare:

    Starea de alertă este reglementată printr-o ordonanță din 2004, care fusese emisă pentru atacuri teroriste
Starea de alertă este reglementată printr-o ordonanță din 2004, care fusese emisă pentru atacuri teroriste

Starea de alertă a fost reglementată greșit. Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor (FACIAS), prin vocea lui Toni Greblă, fost judecător la CCR, arată că măsura a fost stabilită greșit de către autorități. Mai exact, după o prevedere din 2004, care a permis atunci instituirea stării de alertă pentru ”proliferarea atentatelor teroriste pe plan mondial”.

Reprezentanții FACIAS le solicită autorităților să respecte toate drepturile cetățenilor în perioada stării de alertă, așa cum sunt ele garantate de lege, și să reglementeze situația după noi acte normative.

Toni Greblă, expert și director de dezvoltare al instituției, atrage atenția că baza legală care va guverna starea de alertă, sub incidența căreia România va intra la jumătatea lunii mai, a fost instituită pentru motive complet diferite și poate crea disfuncționalități în lupta împotriva coronavirusului.

”Văzând preambulul precum și textul OUG 21/2004 prin care se reglementează starea de alertă, consider că nu este cea mai fericită alegere pe care au făcut-o autoritățile. Atrag atenția asupra faptului că reglementarea prin lege a stării de alertă a fost făcută în contextul proliferării atentatelor teroriste pe plan mondial, astfel cum rezultă din expunerea de motive a ordonanței. Din această cauză, consider că măsurile care pot fi luate pentru contracararea epidemiei de COVID-19 nu se regăsesc ca reglementare în acest act normativ”, este de părere fostul judecător al Curții Costituționale.

Potrivit acestuia, ordonanța de acum 16 ani prevede înființarea sau reorganizarea unei multitudini de comitete la nivel național, ministerial, județean, comunal, la nivel de București. Ele ar avea rolul de a prelua din atribuțiile instituțiilor care au acționat în timpul stării de urgență și astfel vor fi create disfuncționalități.

Starea de alertă întră în vigoare din 15 mai

”Unele dintre aceste comitete, comisii care sunt în OUG nu au fost constituite și, de asemenea, se face vorbire și despre o Platformă națională pentru reducerea riscurilor la dezastre, a cărei redactare sau actualizare nu le-am văzut încă. Atrag atenția asupra faptului că starea de alertă are un principiu fundamental, respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale oamenilor, cerință pe care autoritățile trebuie să o respecte cu strictețe”, a transmis Toni Greblă. 

Starea de alertă, care va intra în vigoare din 15 mai, urmează să fie decretată de premier și nu de președintele țării, așa cum s-a întâmplat în cazul stării de urgență.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/9-interdictii-stare-de-alerta-ce-nu-vom-avea-voie-sa-facem-dupa-15-mai

https://www.click.ro/news/national/ultima-ora-iohannis-starea-de-urgenta-nu-va-fi-prelungita-romania-va-intra-stare-de

https://www.click.ro/news/national/stare-de-alerta-romania-dupa-15-mai-ce-inseamna-si-ce-restrictii-au-cetatenii

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Alimente care devin toxice la frigider  Sursa foto shutterstock 1976067755 jpg
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
image
actualitate.net
image
actualitate.net