Grevă în administrație. Funcționarii refuză să muncească azi
Circa 30.000 de funcținari publici din primării, consilii locale și județene, au interupt munca în această dimineață. Ei sunt nemulțumiți că au salarii mizere și că li s-a refuzat dreptul la norma de hrană. Sindicaliștii protestează toată ziua de azi și pentru dreptul a primi tichete de vacanță.
Nu toată țara e paralizată de greva angajaților din administrația publică locală. Funcționarii care nu sunt afiliați unui sindicat nu au ieșit în stradă pentru a cere drepturile reclamate de colegii lor. Chiar și așa, ei pot întrerupe lucrul azi din solidaritate cu cei care sunt organizați în sindicate, însă nu mai mult de o zi. Totuși, funcționarii care au decis să întrerupă lucrul sunt obligați să vină la locul de muncă, nu și să lucreze cu publicul. Cu alte cuvine, pot protesta, își pot bea cafeaua sau pot doar să stea degeaba.
„Fiecare sindicat şi fiecare instituţie gestionează cum vrea activitatea în ziua de grevă. Recomandarea noastră este, având în vedere că sunt servicii care ţin de latura umană, cum ar fi decesele, să se asigure totuşi aceste servicii, pentru că nu ai cum să nu serveşti omul care trece printr-un astfel de moment, plus că nu au nici o vină cetăţenii”, e de părere Bogdan Şchiop, secretarul general al FNSA, citat de News.ro.
Însă greva de o zi, organizată de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), nu este cel mai de speriat lucru. Protestul funcționarilor se va amplifica în cazul în care guvernanții nu le vor rezolva cererile. Greva de azi va fi urmată de una generală, programată la 19 iulie. Atunci, funcționarii vor întrerupe lucrul pe termen nelimitat.
Funcționarii care protestează militează pentru acordarea normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală (acolo unde resursele bugetare permit acest lucru), acordarea voucherelor de vacanţă, majorarea cu 25 la sută a salariilor de bază ale funcţionarilor publici şi ale personalului contractual din administraţia publică locală.