Guvernul îi iartă pe samsarii de mașini
Deși inițial declaraseră război samsarilor de mașini, iată că acum guvernanții au decis să o dea la pace cu aceștia. Nu îi mai impozitează așa cum era stabilit pentru 2018.
Ultima formă a actului normativ de modificare a Codului Fiscal conţine câteva mici diferenţe în comparaţie cu cea publicată de Ministerul Finanţelor luna trecută. Potrivit România TV, din forma finală au dispărut prevederile referitoare la impozitul aplicat pe veniturile samsarilor de maşini. În forma iniţială, Executivul ar fi dorit să aplice impozit pe veniturile realizate de samsarii de maşini, la a treia maşină vândută în cursul unui an.
"La articolul 114 alin. (2), după lit. l) se introduce o nouă literă litera m) care va avea următorul cuprins:
m) veniturile realizate, în bani și/sau în natură,începând cu transferul celui de-al treilea autoturism definit potrivit legislației în materie, din patrimoniul personal, în cursul unui an fiscal, indiferent de data dobândirii", scria în vechiul proiect.
Impozitul ar fi urmat să fie de 10%.
Intenția Guvernului de a impozita activitatea samsarilor venise în contextul în care, la nivel național, există români care vând anual numeroase mașini, această activitate fiind mai degrabă o afacere neimpozitată.
„Potrivit informațiilor comunicate de Fisc, referitoare la comercializarea autoturismelor rulate, în anul 2016, s-a constatat faptul că există persoane fizice neînregistrate fiscal, care au deținut în proprietate și au tranzacționat, fiecare, un număr ridicat de autoturisme (10-50 autoturisme). Astfel, în anul 2016, 1.152 de persoane fizice au operat un număr mai mare de trei înmatriculări de autoturisme, iar 63 de persoane fizice dețineau în proprietate un număr de 50 autovehicule rulate. Ca urmare a faptului că aceste persoane desfășoară o activitate economică, dar nu se autorizează potrivit legii, nu se înregistrează fiscal și nu declară veniturile realizate din desfășurarea activității, considerând că autoturismele vândute sunt din patrimoniul personal, pentru care nu se datorează impozit, se impune luarea unor măsuri care să prevină astfel de situații”, explicaseră, până mai ieri, reprezentanții Executivului.