I-au confiscat averea nejustificată!
Timp de cinci ani a tot încercat să spună că vila și-a construit-o din bani economisiți la ciorap, dar magistrații nu l-au crezut. Fostul șef al Poliției din Cluj, chestorul - şef Ioan Păcurar a rămas fără banii câștigați pe căi ilegale.
Confiscarea sumei de 255.000 de lei, în cazul fostului şef al Poliţiei Cluj, chestorul - şef Ioan Păcurar
Este cea mai recentă sentinţă dată de instanţele din România într-un dosar de avere nejustificată, scrie adevarul.ro. Fostul ofiţer a încercat să explice fără succes că a avut economii ţinute în casă sau ajutor bănesc de la tatăl său.
Fostul şef al Poliţiei Cluj, chestorul-şef Ioan Păcurar (57 de ani), nu poate justifica suma de 255.000 de lei, aproximativ 56.000 de euro, bani care trebuie confiscaţi în 30 de zile, potrivit sentinţei date săptămâna trecută de Curtea Supremă.
Este vorba de banii cu care fostul ofiţer a dobândit un apartament şi a construit o vilă. Decizia a venit după cinci ani de procese. Totul a început în 2012, atunci când Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a demarat un control al averii lui Păcurar, scrie adevarul.ro.
Ofiţerul lucra în Poliţia Cluj din februarie 1985, dar evaluarea averii a început în anul 1996, atunci când a intrat în vigoare Legea 115/ 1996 privind declararea şi controlul averii demnitarilor. La finalul investigaţiei, inspectorii ANI au concluzionat că în anii 2001, 2003, 2004, 2008, 2009 şi 2010, şeful Poliţiei Cluj a dobândit o avere ce depăşeşte veniturile realizate.
Acesta nu ar fi putut justifica 190.000 de euro, bani care reprezentau diferenţa dintre veniturile realizate din salarii, chirii sau moşteniri şi cheltuieli.
Inspectorii au analizat toate achiziţiile făcute de Păcurar: imobile, bijuterii, mașini. Verificările au inclus şi bunurile achiziţionate de alţi membri ai familei: soţie sau copii. A ieşit la iveală că unul dintre fii poliţistului şi-a cumpărat, în 2002, un autoturism Volkswagen Passat, cu patru luni înainte de a împlini vârsta de 18 ani. Inspectorii ANI au atras atenţia asupra anului 2011, atunci când Păcurar a făcut o petrecere uriaşă la botezul fiului său, şi a declarat că a obţinut cadouri şi sume de bani în valoare de 90.000 de euro. Presa a relatat la vremea respectivă că la eveniment au participat 400 de oameni, dar Păcurar a declarat că ar fi fost de fapt între 270 şi 280 de persoane.
„Rezultă că fiecare a oferit un cadou care depăşeşte salariul mediu net pe economia naţională din anul 2011 (1.504 de lei), aspect pe care ne rezumăm a-l caracteriza a fi cel puţin nerezonabil”, a atras atenţia Comisia asupra unor neconcordanţe.
A ales să se pensioneze În 2013, pe fondul acestui scandal, Păcurar s-a pensionat. Însă cazul lui a ajuns pe masa magistraţilor, iniţial la Curtea de Apel Cluj, ulterior la Curtea Supremă. Ambele instanţe au stabilit că Păcurar nu poate justifica suma de 255.000 de lei.
În apărarea sa, Păcurar a spus că a ffăcut economii și a ținut banii în casă. ”În anul 2003 am început construcţia (vilei, n.r.) cu economiile mele, cele pe care eu le-am păstrat după divorţ, aproximativ 60-70.000 RON. Sunt economii pe care eu le-am realizat de-a lungul a 10-15 ani, din venituri salariale, din creşterea animalelor, împreună cu părinţii şi fratele meu şi pe care le-am păstrat în casă. Nu am declarat niciodată aceste economii, întrucât nu am deţinut nici o funcţie până în 2001 şi nu am considerat necesar”, a explicat Păcurar.