Iată ce amenzi iei pentru nesimţire!
Nesimţirea se plăteşte. Cel puţin aşa ar fi normal într-o ţară civilizată, cu oameni civilizaţi. Şi la noi există, cel puţin în teorie, amenzi pentru aruncarea gunoiului pe stradă, tulburarea liniştii publice sau lăsarea mizeriei în urma patrupedului pe care l-ai scos la plimbare.
Este vară şi multă „veselie” în jurul blocurilor. Seara, pe răcoare, oamenii ies din case la câte o bere şi o bârfă pe bordura de la colţul clădirii. Berea merge şi cu nişte seminţe sparte în mijlocul drumului şi uite aşa, după câteva ore de „relaxare”, locatarii se retrag în case, lăsând în urmă o mizerie cruntă, gândind, probabil, că altcineva are obligaţia să strângă după ei. Ei bine, nu! Pentru gestul lor, petrecăreţii riscă amenzi usturătoare, care variază de la sector la sector, de la oraş la oraş, în funcţie de hotărârile fiecărui consiliu local în parte. În Bucureşti, spre exemplu, amenda pentru spartul seminţelor pe stradă e cuprinsă între 50 şi 500 de lei, tot atât pentru aruncarea unei hârtii, iar consumul de alcool se pedepseşte cu o amendă cuprinsă între 100 şi 500 de lei.
Ploieştenii sunt chiar mai drastici. Amenda pentru mâncătorii de seminţe este cuprinsă între 200 şi 500 de lei, anunţă Adevărul. În plus, sunt puşi să strângă mizeria. Spartul seminţelor este sport naţional şi în Giurgiu, prin urmare, aleşii locali au stabilit ca amenzile să fie cuprinse între 250 şi 500 de lei. La Iaşi, amenzile pornesc de la 190 de lei.
Tot la capitolul „nesimţire” intră şi scoaterea câinelui la plimbare fără să fii pregătit cu mănuşi pentru a strânge mizeria lăsată în urmă de acesta. Câţi proprietari de căţei chiar sunt responsabili, educaţi, şi nu lasă murdăria în urmă? Dacă ne luăm după trotuarele tapetate cu fecale, am zice că prea puţini. Amenda în acest caz este, potrivit Poliţiei Locale Bucureşti, cuprinsă între 200 şi 500 de lei. Tot atât primeşti şi dacă intri cu un câine în parcul unde accesul este interzis.
Tulburarea liniştii publice pe stradă sau din interiorul propriei locuinţe se sancţionează cu amendă de la 200 la 1.500 de lei, în Bucureşti. De asemenea, trebuie să ştii şi că ocuparea locurilor de parcare cu diverse lădiţe, scaune şi sticle e interzisă şi se pedepseşte cu amenzi usturătoare, cuprinse între 1.500 şi 2.500 de lei.
În ce condiţii se dau aceste sancţiuni
Pentru ca nesimţirea să fie şi pedepsită, trebuie să fii prins în fapt de către un agent de poliţie. „Persoanele sunt sacţionate numai când faptele contravenţionale se constată personal şi în exclusivitate de agenţii constatatori”, aflăm de la reprezentanţii Primăriei sectorului 2. Totuşi, dacă vrei să reclami o faptă, o poţi face, sunând la dispeceratul Poliţiei Locale (tel. 9752, în Bucureşti) sau la 112. Petiţiile anonime nu sunt luate în considerare. Trebuie să te prezinţi, să-ţi dai datele, însă nu te speria, poliţiştii nu te vor pârî şi nu le vor comunica persoanei reclamate.
Click! spune
Refuzul de a se legitima în faţa organelor constatatoare poate veni cu o nouă amendă care ajunge până la 3.000 de lei. Amenzile pot fi plătite la jumătate de preţ în maximum 48 de ore.