Iată ce boli faci de la chimicalele din pâine!
Ultima actualizare:
În mod tradiţional, pâinea se obţine din apă, făină, drojdie şi sare. Cel puţin aşa o pregăteşti tu, acasă la tine. Însă, pâinea pe care o cumperi de la magazin conţine o mulţime de aditivi alimentari care îi menţin prospeţimea, aroma şi îi dau culoare. Pentru a alege o pâine sănătoasă, trebuie să ştii ce conţin sortimentele de la raft şi care sunt E-urile de care să te fereşti.
- Pâine albă - Pâinea albă este cea mai nocivă pentru sănătate, spun toţi nutriţioniştii. Nu conţine fibre, vitamina B şi nici minerale, are un index glicemic foarte ridicat, iar excesul de glucoză se depune sub formă de grăsimi sau colesterol pe vasele de sânge. Dacă o consumi în cantităţi mari, te poţi trezi cu constipaţie, boli cardiovasculare şi chiar cancer de colon.
- Pâine cu seminţe - Este o pâine multi-cereale, cu seminţe ce conţin acizi graşi Omega 3 şi au proprietăţi antiinflamatorii. Conţine fibre şi este preparată după un proces tehnologic multifazional care durează 24 de ore. Calitatea este superioară, iar fermentaţia lentă, în timp. Însă, atenţie! Este recomandat să consumi pâine neagră cu seminţe şi nu albă.
- Pâine graham - Deoarece conţine mai puţine glucide, pâinea graham poate fi consumată şi de persoanele care ţin regim sau de cele care suferă de diabet zaharat. Aceasta este bogată în elemente care sunt indispensabile organismului, precum fosfor, potasiu, magneziu, calciu şi vitamina E. De asemenea, conţine cu 40% mai mult fier decât pâinea albă.
- Pâinea neagră - conţine vitaminele E şi pe cele din complexul B (B1, B2, B6 şi B9), minerale (potasiu, calciu, fosfor şi magneziu) şi fibre alimentare. Prin conţinutul său bogat în fibre alimentare, pâinea neagră facilitează digestia, motiv pentru care este recomandată în dereglările sistemului digestiv. De exemplu, persoanele care suferă de constipaţie ar trebui să consume doar pâine neagră. De asemenea, s-a mai observat că aceasta ajută şi la detoxifierea organismului şi la prevenirea diabetului zaharat.
- Pâinea de secară - Conţine cele mai puţine calorii şi, de aceea, este recomandată frecvent în curele de slăbire. Cu toate acestea, pâinea de secară trebuie consumată cu moderaţie de persoanele cu probleme de digestie, precum ulcer sau colite de fermentaţie. Pâinea de secară conţine cea mai mare cantitate de fibre alimentare, care, consumate pe termen lung, pot irita tubul digestiv.
- Atenţie la pâinea “colorată”! De multe ori, pâinea neagră, care este foarte indicată pentru consum, fiind extrem de sănătoasă, este falsificată. Adică, este colorată artificial cu malţ sau alte substanţe, aflăm de pe siteul e-uri.ro. Diferenţa dintre pâinea neagră autentică şi cea falsificată se observă foarte simplu: pâinea neagră autentică are densitatea mai mare, nu e pufoasă, are coaja mai groasă şi mai tare şi se învecheşte mai uşor. Pâinea falsificată, adică din făina albă colorată cu malţ, e pufoasă, are coajă subţire şi rezistă o săptămână pe masa din bucătărie. Dar nu mai are calităţile adevăratei pâini negre.
Aditivi alimentari periculoşi
Pe site-ul alegesanatos.ro am descoperit o listă cu cei mai des întâlniţi aditivi alimentari care se regăsesc în pâinea feliată. Iată care sunt aceştia şi cum îţi influenţează sănătatea!
- E170 – Poate favoriza, în timp, tulburări de comportament, dureri abdominale, slăbire musculară şi pietre la rinichi;
- E200 – Este un conservant care poate produce reacţii alergice la nivelul pielii şi tulburări respiratorii;
- E262 – Conservant care îndeplineşte şi funcţia de reglare a acidităţii;
- E282 – Poate provoca migrene şi reacţii alergice;
- E300 – În cantităţi mari, poate duce la formarea calculilor la rinichi;
- E334 – Acidul tartric este un agent de reglare a nivelului de aciditate;
- E344 – Citratul de lecitină este folosit ca şi conservant;
- E341 – Se foloseşte ca agent de solidificare şi poate produce tulburări ale tranzitului intestinal;
- E412 – Guma de guar este agent de îngroşare şi poate provoca alergii;
- E415 – Este folosit în industria alimentară ca stabilizator şi agent de îngroşare;
- E422 – Menţine în mod artificial prospeţimea pâinii;
- E464 – Este folosit ca agent de îngroşare.