Impozitul pe bacșiș. Cum sună propunerea Ministerului de Finanțe și cum s-ar putea transforma în lege

Ultima actualizare:

    Din această toamnă, dacă vrei să dai bacșiș ospătarului, vei primi bon fiscal Sursa foto: adevarul.ro
Din această toamnă, dacă vrei să dai bacșiș ospătarului, vei primi bon fiscal Sursa foto: adevarul.ro

Veste bună pentru ospătari, barmani, chelneri și alți angajați din industria turismului! Bacșișul pe care îl primesc de la clienți va fi trecut pe nota de plată și va fi supus unui impozit de 10%, nu de 60% cum este în prezent. Această modificare, impozitul pe bacșiș, ar rotunji considerabil veniturile multor salariați.

Reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR) care se ocupă de turism și restaurante au ajuns la un acord pe această temă cu ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici și noul președinte ANAF, Mirela Călugăreanu. Acest acord de principiu presupune ca bacșișul să fie introdus pe nota de plată în baruri, pub-uri și restaurante începând cu această toamnă.

Bacșișul va fi impozitat cu 10%

Azi, dacă mergi să bei o bere, la sfârșit primești o notă de plată și, dacă achiți cash, nu cu cardul, îi poți lăsa ospătarului și un mic bacșiș. Banii primiți de la tine și de la alți clienți se strâng și se împart la sfârșitul zilei între angajați, iar aceste sume, considerate venituri salariale, sunt impozitate cu 60%. Însă, odată ce va fi fiscalizat, bacșișul va fi considerat venit din altă sursă și va fi impozitat cu 10%. Evident, câștigurile angajaților se vor mări considerabil. Uneori chiar se vor dubla, spune Dragoș Petrescu, proprietarul unui lanț de restaurante. Daniel Mischie, directorul general al unui alt lanț de restaurante, a încercat să explice mai pe larg beneficiile unei eventuale modificări în domeniu. „Astăzi, un bacşiş este considerat venit salarial. Asta înseamnă că este impozitat cu aproape 60%. Ceea ce doreşte industria este reglementarea acestui bacşiş. Asta  înseamnă că, la un bacşiş de 100 de lei, salariatul va fi impozitat cu 10%. Adică 10% va merge la stat şi 90% rămân angajatului”.

„Tips-uri” cu cardul

Știm cu toții că bacșișul nu se poate da decât dacă deschizi portofelul și cauți după ceva mărunt. Posibilitatea de a folosi cardul încă nu există. Dar, odată ce legea va fi modificată, această problemă va fi și ea rezolvată. "Astăzi, când se prezintă un ospătar la masă cu nota de plată, clientul nu are posibilitatea să lase bacșiș în situația în care plătește cu cardul bancar. Astăzi, mai mult de 50% din plățile din restaurante sau hotel se realizează cu cardul. Neexistând această reglementare, acest bacșiș nu putea fi acordat cu mijloace electronice de plată. După ce va fi reglementat, bacșișul va putea fi dat și cash, dar și cu cardul", a explicat Dragoș Petrescu. "Mie mi s-a întâmplat de mai multe ori să plătesc cu cardul și efectiv să nu am cash în portofel și am vrut să plătesc tips-ul de pe card, dar nu se poate”, a mai adăugat acesta.

Impozitul pe bacșiș. O inițiativă eșuată în anii trecuți

Legalizarea bacșișului s-a încercat și în anii trecuți, mai precis în 2015, și  în toate domeniile de activitate. Însă, inițiativa a eșuat rapid.  Motivul? Operatorii economici erau obligați să ofere bon fiscal pentru fiecare „tips” în parte, dar s-a constatat că acest lucru nu era mereu posibil. Un taximetrist, de exemplu, nu putea oferi bon fiscal pentru cei 5 lei în plus primiți de la client. Nici camerista care făcea curat în hotel. Nici băiatul care livra pizza la domiciliu. Acum însă, operatorii din turism revin și cer ca măsura să fie aplicată doar în industria turismului.

Se estimează că peste 100 de mii de angajaţi din industria turismului vor avea câştiguri mai mari, dacă bacşişul va fi considerat venit din altă sursă și nu venit de natură salarială, pentru care se plătesc contribuţiilor sociale. Impozitul pe bacșiș i-ar ajuta pe mulți să contracteze mai ușor credite – oful românilor care au nevoie de bani, dar nu se încadrează în condițiile băncilor.

Citește și

https://www.click.ro/news/lume/iata-cele-mai-ciudate-restaurante-din-lume

https://www.click.ro/news/social/poftiti-restaurantul-ozn-de-pe-valea-pr...

Te invităm pe Facebook, ca să comentăm subiectele împreună

Avem și Instagram, pentru imagini și texte cum nu au alții

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Alimente care devin toxice la frigider  Sursa foto shutterstock 1976067755 jpg
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
image
actualitate.net
image
actualitate.net