Incendiu în timpul slujbei. Nu ești în siguranță nici în biserici

Ultima actualizare:

    Pompierii au intervenit pentru a stinge incendiul care a cuprins turla Bisericii Sfântul Pantelimon
Pompierii au intervenit pentru a stinge incendiul care a cuprins turla Bisericii Sfântul Pantelimon

Focul nu iartă pe nimeni, nici măcar pe cei care merg în biserică pentru a se ruga. Lumânările care se aprind în timpul slujbelor și nenumăratele materiale inflamabile care se găsesc în interior fac ca bisericile să devină unele dintre cele mai periculoase spații în care se adună oamenii.

Cluburile din România sunt capcane pentru cei care merg să se distreze noaptea în oraș. Și-au dat seama de asta autoritățile, dar și cei care obișnuiesc să le frecventeze, abia după tragedia de la clubul Colectiv din București. Însă nu doar noaptea și în cluburi ești în pericol, ci și ziua, în timpul slujbelor din biserică. Cel mai riscant e să participi la slujbele de Paște (Noaptea de Înviere) într-o biserică supraaglomerată, cu o singură ieșire, când credincioșii primesc lumină de la preot. De aici a pornit cea mai mare tragedie petrecută vreodată într-o biserică din România, în urma căreia 116 copii și-au pierdut viața. Însă pericolele nu pândesc doar în Noaptea de Înviere.

17 septembrie 2015. Un incendiu violent a afectat joi seara acoperişul unei biserici adventiste din Oradea. Flăcările uriaşe au fost observate de locuitorii de pe Calea Clujului, iar pompierii au intervenit în zonă cu mai multe autospeciale. Nimeni nu a fost rănit, însă pompierii au avut dificultăți în a intra în biserică. Ei au fost nevoiţi să escaladeze poarta de fier forjat pentru a putea intra înăuntru.

30 august 2015. Un bărbat de 68 de ani din Dorohoi, care se afla la slujbă la o biserică din localitate, a suferit arsuri severe pe corp după ce hainele i s-au aprins de la o lumânare. El a reușit să se dezbrace singur, astfel încât să scape din ghearele morții. După incident, a plecat spre casă. Abia după o lună de la incendiu s-a dus la spital fiindcă i s-a făcut rău. A fost prea târziu, bărbatul decedând din cauza arsurilor pe care nu le-a declarat.

9 ianuarie 2012. Turla Bisericii Sfântul Pantelimon din Capitală s-a făcut scrum, după ce un scurt-circuit la instalația electrică a aprins lemnăria. Din fericire, nimeni nu se afla în lăcașul de cult în momentul producerii incendiului, însă pagubele materiale au fost însemnate. Biserica este un monument de mare însemnătate pentru creștinii ortodocși din Capitală. Lăcașul găzduiește moaștele Sf. Pantelimon, iar interioarele au fost executate între anii 1873-1875. Catapeteasma a scăpat neatinsă de incendiul devastator, însă Patriarhul Daniel a tras atunci un semnal de alarmă cu privire la modul învechit în care se construiesc lăcașurile de cult. Acesta a solicitat înlocuirea lemnului cu metalul la realizarea scheletului turlelor.

Turla Bisericii Sfântul Pantelimon după incendiu (foto: Dorin Constanda)
Turla Bisericii Sfântul Pantelimon după incendiu (foto: Dorin Constanda)

1 aprilie 2009. Doi pompieri au ajuns la spital după ce au fost răniți în incendiul care a mistuit Biserica „Izvorul Tămăduirii” din Botoșani. Cei doi salvatori au fost surprinși de o explozie puternică ce s-a produs în interiorul altarului. Pompierii au găsit la fața locului o butelie, folosită pentru încălzirea pe timp de iarnă a lăcașului. Biserica era construită în întregime din lemn și era plină de materiale textile (veșminte preoțești, covoare, ștergare) care s-au aprins imediat.

Vinerea Mare 1930. Nu mai puțin de 116 copii și-au pierdut viața după ce au ars în biserica din Costești, Argeș. Se întâmpla în Vinerea Mare, la slujba de Denie. Totul a pornit de la o lumânare aprinsă de preotul paroh ale cărei flăcări au cuprins un buchet de flori din plastic. O scânteie care s-a desprins din vâlvătaie s-a ridicat și a aprins coroanele funerare pe care localnicii obișnuiasu să le depoziteze, în fiecare an, în pod. Jerbele de brad, uscate, s-au aprins într-o clipă, iscând un incendiu cum nu s-a mai văzut în comună. Oamenii, bătrâni și copii, s-au năpustit spre ieșire, însă puțini au fost cei care s-au salvat. 116 copii au pierit atunci, în cea mai mare dramă petrecută vreodată într-o biserică din România.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Metoda finalandeza de a incalzi casa  Sursa foto shutterstock 2390967661 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
termometru jpeg
image png
sat italia decret boala jpg
1 lenjeria de pat jpg jpeg
groenlanda/ FOTO:X/TrumpDailyPolls
image png
image png
DONATII PAR jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net