Începe stârpirea ţânţarilor

Ultima actualizare:

    Foto: Dorin Constanda
Foto: Dorin Constanda

După mai bine de şase luni de impotenţă administrativă, edilii Capitalei încep războiul cu ţânţarii. Primele tratamente pentru combaterea insectelor avide de sânge au loc luni, cu patru luni mai târziu decât ar fi trebuit. Iată de ce acestea nu vor avea nici un efect.

Stropirile se fac prea târziu. Populaţiile de ţânţari comuni (Culex pipiens) şi ţânţari-tigru asiatici (Aedes albopictus) au ajuns deja la maturitate şi la un număr greu de controlat. Primele stropiri din acest an ar fi trebuit să aibă loc în lunile martie-aprilie în subsoluri, tuneluri şi staţii de metrou, dar şi în reţeaua de canalizare, pentru stârpirea faunei reziduale. Adică a ţânţarilor care s-au ascuns în subsol de gerul de iarna trecută. Astfel că ceea ce se dorea a fi un „masacru” pentru populaţiile de ţânţari s-ar putea transforma într-un simulacru.

Stropirile nu acoperă arii largi din oraş, ci se vor face doar în parcurile aflate în administrarea Primăriei Generale. Municipalitatea a anunţat că azi vor fi atacate coloniile de ţânţari din cel mai mare Parc din Capitală, Herăstrău. Mâine sunt programate stropiri în Parcurile Circului, Bordei şi Floreasca.

Orice tratament este inutil, atâta vreme cât nu e aplicat acolo unde ţânţarii şi-au depus ouăle. „Pot fi făcute şi 80 de tratamente, sunt tot degeaba, dacă nu se identifică şi anihilează punctele larvare. De exemplu, în Parcul Pantelimon există un şanţ de scurgere către Lebăda care e plin de larve. În Parcul Cişmigiu sunt acele bazine ornamentale în care apa bălteşte. Acolo sunt larve, care vor deveni nişte ţânţari de toată frumuseţea”, spune biologul Constantin Răduţu.

Unde au loc stropiri

  • Luni: Parcul Herăstrău
  • Marţi: Zona Fântânii Mioriţa, Parcurile Bordei, Floreasca şi Circului
  • Miercuri: Parcul Cişmigiu, malurile Dâmboviţei şi Cartierul Francez
  • 21 iulie: Parcul Tineretului
  • 22 iulie: Parcurile Carol, Unirii şi Izvor

Ce pericol ne paşte vara aceasta

Lipsa tratamentelor de combatere a insectelor  ar putea avea efecte grave asupra stării de sănătate a bucureştenilor. „Ne-am putea întoarce la situaţia de dinainte de 1996, când în Capitală au fost semnalate 800 de cazuri de meningo-encefalită, soldate şi cu decese”, spune Andrei Leca, managerul societăţii 3D România. Bucureştiul a întârziat reluarea tratamentelor din cauza expirării contractului cu societatea care asigura acest serviciu (decembrie 2015). O licitaţie începută în vara acestui an este blocată de o firmă participantă, care a contestat caietul de sarcini. Municipalitatea a decis ca până la finalizarea licitaţiei, Centrul de Protecţie a Plantelor, o societate subordonată primăriei, să efectueze tratamentele de combatere a ţânţarilor. Edilii au alocat 96.000 de euro pentru lupta cu ţânţarii.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Alimente care devin toxice la frigider  Sursa foto shutterstock 1976067755 jpg
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
image
actualitate.net
image
actualitate.net