Incredibil! Nu-ți vaccinezi copilul, poți face închisoare
Ministerul Sănătății pregătește măsuri extreme pentru a stopa campania agresivă începută împotriva imunizării bebelușilor. Printre soluțiile analizate de specialiștii în sănătate se numără sancționarea cu amendă și pedeapsa cu închisoarea în cazul refuzului.
Ministrul sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat miercuri că în prezent se lucrează intens la o lege a vaccinării, care are menirea de a-i convinge pe părinți de necesitatea vaccinurilor pentru combaterea afecțiunilor întâlnite la copii (difterie, tetanos, pertusis - vaccinul DTP4 - rubeolă, rujeolă, oreion - vaccinul RRO - și hepatită). Reprezentanții ministerului se grăbesc să ia măsuri pe fondul campaniei din ce în ce mai agresive împotriva vaccinării, pornită din mai multe medii.
Conform statisticilor, românii sunt tot mai reticenți când vine vorba de a accepta vaccinarea micuților lor, pe motiv că riscul de reacții adverse este prea mare. Alții consideră că fiolele fac mai mult rău decât bine, astfel că le refuză din start.
Pentru a stopa acest trend, ministerul e gândește chiar să sancționeze refuzul vaccinurilor de bază, cu amendă sau chiar cu închisoarea. Vaccinarea va deveni, astfel, obligatorie, indiferent de credințele fiecăruia ori de orientarea religioasă. Cu toate acestea, legea aflată în prag de elaborare ar putea intra în contradicție cu alte drepturi fundamentale ale omului. Ministrul Bănicioiu spune că la elaborarea acestei legi se va ține cont de experiența altor state, cum sunt Franța, Germania și Polonia. Aceste țări au o legislație aspră în ceea ce privește refuzul vaccinării, iar sancțiunile merg până la privarea de libertate (Franța).
Şeful Biroului Organizației Mondiale a Sănătății în România, Victor Olszavsky, spune că, în urmă cu zece ani, acoperirea vaccinală în România era de peste 95 la sută, însă în prezent în unele judeţe este şi sub 68 la sută pentru unele vaccinuri.
Conform datelor Centrului Naţional de Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din 2014, rata medie de acoperire vaccinală este de 69,4 la sută pentru vaccinul DTP4 (patru doze de vaccin împotriva difteriei, tetanosului şi pertusis), pentru vaccinul contra rubeolei, rujeolei şi oreionului este de 75,4 la sută, iar pentru hepatita B este de 91,3 la sută.
Aceleaşi date arată că 30,3 la sută dintre aceşti copii au fost depistaţi, în 2014, ca fiind incomplet vaccinaţi în raport cu vârsta, în creştere faţă de anul precedent, când procentul era de 26 la sută.