Informații de ultimă oră! Cine poate fi tratat cu plasma de la cei vindecați de coronavirus

Ultima actualizare:

    Plasma pentru coronavirus este folosită de medici doar pentru tratamentul pacienților aflați în stare criticăFoto: CNN.com
Plasma pentru coronavirus este folosită de medici doar pentru tratamentul pacienților aflați în stare criticăFoto: CNN.com

Un tratament revoluționar pentru coronavirus este acum disponibil și în România. Este vorba despre plasma provenită de la cei infectați și tratați. Dar iată că aceasta poate fi administrată doar unei anumite categorii de pacienți.

Medicul Adrian Marinescu, de la Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, din Capitală, a spus că tratamentul cu plasmă hiperimună este folosit deja în România, doar că nu poate fi administrat oricărui pacient, ci doar celui aflat la ATI.

”Plasma o folosim doar pentru bolnavii în stare critică, cu condiția să se facă destul de repede, pentru a organele să nu fie distruse. Trebuie să nu fi trecut mai mult de zece zile de la intubarea și ventilarea mecanică.

Rezultate se văd după o săptămână de la administrare”, a explicat infecționistul de la Balș. În prezent, plasma este folosită în cazul a trei persoane internate aici, pe secția ATI.

Cei care s-au vindecat de coronavirus sunt îndemnați să vină să doneze plasmă
Cei care s-au vindecat de coronavirus sunt îndemnați să vină să doneze plasmă

Marinescu a precizat că în viitor se dorește ca plasma hiperimună să fie administrată preventiv medicilor, ca să nu se mai îmbolnavească.

Ce este plasma donată de pacienții vindecați de coronavirus

Tratamentul cu transfuzie de plasmă donată de pacienții vindecați de coronavirus este experimental în lupta cu noul coronavirus.

Este o metodă folosită de medicii chinezi, care a fost preluată și în Coreea de Sud, iar din 24 martie, a fost preluată și în SUA. Nu este un tratament nou.

A fost folosit în ultima sută de ani în boli cum ar fi poliomielita, pojar, SARS și MERS (ultimele două fiind pneumonii produse tot de coronavirusuri). Se bazează pe principiul că sângele unei persoane care s-a vindecat de Covid-19 conține anticorpi în plasma (una dintre componentele sângelui) care l-ar putea ajuta pe un alt bolnav.

Condițiile pentru aplicarea acestui tratament este ca un om care s-a vindecat de Covid19 să nu mai fi prezentat simptome în ultimele 14 zile și să aibă acceași grupă de sînge cu pacientul căruia i se administrează.

Plasma recoltată de la un om poate fi donată prin transfuzie la alți trei pacienți. Doctorul Adrian Strei nu Cercel a arătat că tratamentul cu plasmă nu incumbă riscuri, pentru că pacientul primeşte o cantitate de anticorpi care să-l ajute în lupta cu boala.

Medicul Adrian Marinescu spune că doar pacienții aflați la ATI de mai puțin de zece de zile primesc tratamentul cu plasmă
Medicul Adrian Marinescu spune că doar pacienții aflați la ATI de mai puțin de zece de zile primesc tratamentul cu plasmă

„Utilizarea de plasmă la pacienţi este ultracunoscută. Incumbă un beneficiu terapeutic, pentru că, cel puţin teoretic, această plasmă ar trebui să-i aducă pacientului respectiv o cantitate de anticorpi care să îl ajute în bătălia cu virusul. Deci, numai lucruri bune, riscuri, nu. Sunt respectate întru totul procedurile de utilizare a unui produs biologic activ”, a explicat managerul de la Balș. 

În ceea ce priveşte apariţia unui vaccin împotriva noului coronavirus, Cercel a estimat că acesta ar putea fi disponibil în a doua parte a anului viitor.

Cine poate dona plasmă

Potențialii donatori vor fi selectați dintre pacienții care au fost internați pentru COVID-19, vindecați și externați. Ministerul Sănătății precizează că donarea de plasmă, asemenea donării de sânge, este voluntară si neremunerată.

Pentru selectarea pacienților vindecați, Centrele de Transfuzie Sanguină au încheiat protocoale cu spitalele care tratează pacienți cu coronavirus în vederea identificării acestora, potențiali donatori, cu respectarea regulilor naționale și ale UE de protecție a datelor cu caracter personal, prin semnarea de către pacient a unui consimțământ informat.

Tot Centrele de Transfuzie Sanguină contactează potențialii donatori și îi vor programa pentru consult, analize și donare. Pacienții vindecați pot contacta de asemenea centrele de transfuzie sanguină în vederea programării pentru donare. Donatorii eligibili vor dona în Centrele de Transfuzie Sanguina, iar procedura de recoltare va fi în mod prioritar cea de plasmafereză. Important este ca pacientul donator să fie recuperat pe deplin.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/social/au-inceput-donarile-de-plasma-de-la-pacienti-vindecati-de-covid-19-ce-spun-primii

https://www.click.ro/news/national/inceput-colectarea-de-plasma-pentru-tratamentul-pacientilor-covid-19-cine-poate

https://www.click.ro/news/lume/leac-pentru-coronavirus-din-plasma-persoanelor-care-s-au-vindecat

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Alimente care devin toxice la frigider  Sursa foto shutterstock 1976067755 jpg
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
image
actualitate.net
image
actualitate.net