Iohannis, despre o eventuală carantinare a Capitalei şi a judeţelor cu incidenţa peste 3. Ce spune despre lock-down
Președintele Klaus Iohannis a susținut miercuri, 21 octombrie, o conferință de presă în cadrul căreia a dezbătut mai multe subiecte actuale, printre care eventuala carantinare a Bucureștiului, un posibil lock-down sau testarea în masă a populației împotriva coronavirusului.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că o decizie privind o eventuală carantinare a Capitalei şi a judeţelor cu incidenţa peste 3 trebuie să vină în urma unei propuneri a experţilor, dar a precizat că nu a auzit o astfel de propunere.
- „Nu am auzit nicio propunere care vizează Capitala sau judeţe întregi. Eu nu îmi doresc să ajungem la carantinarea Bucureştiului”, a afirmat Iohannis.
- „E clar că autorităţile trebuie să îşi intre mai bine în rol, să fie mai bine organizate, să prevadă evenimentele, să le explice. Şi da, lucrurile sunt duse la nivelul autorităţilor locale, fiindcă acolo trebuie să se ia decizia pentru fiecare localitate”, a spus președintele.
Klaus Iohannis, despre „lock-down”
De asemenea, Klaus Iohannis a declarat că în acest moment nu se discută, la nivel de conducere a statului, despre "un aşa-numit lockdown", adică închiderea tuturor activităţilor, ci se caută soluţii pentru prevenirea răspândirii virusului, dar continuarea activităţilor esenţiale, în acelaşi timp.
- „În acelaşi timp trebuie să creştem numărul de locuri de la ATI în spitalele care pot primi bolnavi de COVID. Ce facem? Închidem ţara două săptămâni? După care ce facem? Iar trebuie să începem de la zero.
- Nu putem să ne gândim că ne întoarcem într-o lună sau două la normalitate. Ne vom întoarce la normalitate dacă avem grijă acum şi peste o lună, două şi dacă oamenii de ştiinţă vor găsi un vaccin, sper destul de repede”, a adăugat Iohannis.
Iohannis spune că România nu are capacitatea unei testări în masă
Iohannis a mai afirmat, miercuri, că România nu are capacitatea de a face testarea în masă a populaţiei, neavând nici dotări, nici personalul necesar pentru acest lucru.
- „În primul rând, România nu are capacitatea pur şi simplu pentru testarea în masă, în număr foarte mare. Deci testarea în masă ar însemna poate sute de mii de testări zilnice, ceea ce practic nu se poate.
- Nu avem dotările, nu avem personalul pentru aşa ceva şi nici nu este recomandată. Testarea în masă nu este recomandată decât de persoane care vor să pară interesante”, a spus acesta.
- El a adăugat că se recomandă însă testarea persoanelor în cazul cărora sunt suspiciuni de infectare. „Ceea ce este recomandat şi în România - de asta tot creşte numărul de testări - este să testăm toate persoanele suspecte sau cazuri posibile. Ştiţi foarte bine că se face anchetă epidemiologică şi toate persoanele sunt testate. Faptul că am ajuns la 37.000 de teste pe zi este un lucru de apreciat dacă ne gândim de unde am pornit", a susţinut şeful statului.