Ion Iliescu la Parchet, cu zâmbet larg pe buze
Ion Iliescu a ajuns astăzi (22 mai) la sediul Parchetului General, pentru acte procedurale în dosarul Revoluţiei. În vârstă de 88 de ani, fostul președinte al României a venit cu zâmbetul pe buze care i-a pierit când a aflat că s-a ales cu o extindere a urmăririi penale.
Fostul președinte al României, Ion Iliescu, a ajuns la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la ora 9.10 şi a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor. A afișat un zâmmbet larg cu care ne-a obișnuit de-a lungul anilor.
Ion Iliescu este acuzat de infracţiuni contra umanităţii, iar procurorii au extins urmărirea penală pe numele fostului şef al statului în acest dosar, scrie news.ro.
În 13 aprilie, preşedintele Klaus Iohannis a dat aviz favorabil cererii procurorilor de urmărire penală pentru infracţiuni contra umanităţii pe numele lui Ion Iliescu, Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, în dosarul ”Revoluţiei”.
Ion Iliescu a plecat de la Parchetul General după mai puţin de o oră. El a fost aşteptat la ieşire de un contestatar, care i-a strigat: ”Criminalule! A venit timpul să plăteşti! La puşcărie să te duci o zi măcar!”.
Ce acuzații îi sunt aduse
Conform Parchetului, Ion Iliescu era membru şi preşedinte al Consiliului Frontului Salvării Naţionale (FSN), din 22 decembrie 1989. FSN a exercitat puterea executivă şi legislativă centrală, comportându-se ca un Guvern până la apariţia Decretului-Lege nr. 2 din 27 decembrie 1989, când preşedintele consiliului a primit rolul unui şef de stat, iar atribuţiile legislative ale consiliului au fost separate de cele executive, ce necesită autorizare pentru intervalul 22-27 decembrie 1989, scrie news.ro.
Procurorii au decis, în 17 aprilie, extinderea şi efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru infracţiuni contra umanităţii în cazul fostului preşedinte Ion Iliescu. Procurorii spun că Ion Iliescu a acceptat şi oficializat măsuri cu caracter militar, dintre care unele au avut un evident caracter diversionist şi că, prin exercitarea autorităţii depline, ar fi putut interveni pentru stoparea fenomenului diversionist, însă nu a acţionat în acest sens. În consecință, ancheta penală a fost extinsă şi pentru intervalul 22 – 27 decembrie 1989, când au fost cele mai multe victime.
Ce spune avocatul lui Ion Iliescu
Adrian Georgescu, avocatul lui Ion Iliescu, a afirmat că fostul preşedinte al României se consideră nevinovat în dosarul în care este acuzat de infracţiuni contra umanităţii în legătură cu evenimentele din decembrie 1989 şi că acesta a fost de bună credinţă, scrie news.ro.
”Credeţi că cineva se gândea că peste 30 de ani o să răspundă pentru o chestiune care la ora aia i s-a părut onestă şi absolut corectă?”, a spus Adrian Georgescu, citat de news.ro.