Iubirile interzise ale Zoiei Ceaușescu. Mama sa a spionat-o tot timpul
Zoia a fost singura fiică a cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu. A fost o tânără studioasă, deșteaptă, plăcută și sensibilă, spun cei care au cunoscut-o. Însă, mama sa a spionat-o tot timpul și i-a interzis mai multe relații cu tineri de care Zoia a fost îndrăgostită.
Unica fiică a cuplului Elena și Nicolae Ceaușescu a avut o viață plină de neîmpliniri, iar la sfârșit a fost de-a dreptul nefericită.
S-a născut la 1 martie 1949 și a încetat din viață la 20 noiembrie 2006, în urma unui cancer pulmonar. Avea 57 de ani și era fumătoare înrăită. Ceremonia funerară a fost modestă. Zoia Ceaușescu a fost incinerată la Crematoriul ”Cenușa“.
Cea mai celebră aventură a Zoiei Ceaușescu a fost cea cu Petre Roman, viitorul premier al României. Această relație a fost relatată de Ion Mihai Pacepa și de Nicolae Pleșită, fiind confirmată apoi de alte persoane, între care și de șeful pazei sale, colonelul de Securitate Dumitru Burlan, scrie historia.ro. Petre Roman a negat însă categoric această relație, precizând că ar fi cunoscut-o în iulie 1971 la câteva luni după ce a obținut o bursă în Franța. Însă, colonelul de Securitate Dumitru Burlan a povestit că Elena Ceaușescu i-a cerut lui să o ducă în parc să vadă cu ochii ei ce face Zoia cu petre Roman. Tinerii se plimbau de mână prin Parcul Herăstrău. O plimbare romantică, nevinovată. Relația dintre cei doi tineri a fost curmată de părinți, iar lui Petre Roman i s-a aprobat plecarea la studii în Franța.
Alte povești de amor interzise
Zoia a dispărut, pur și simplu, de acasă pentru că se certase cu mama ei, care se împotrivea relației cu doctorul Dan Vincze, medic ginecolog din Cluj, de care se îndrăgostise în 1972. Elena Ceușescu nu era de acord cu această relație, pe motiv că ar mai fi existat cineva de naționalitate maghiară în familie. A fost găsită la Sighetu Marmației, la o familie de prieteni. S-a dus să se plângă la acei prieteni că părinții săi nu erau de acord cu prietenia cu doctorul Vincze.A fost adusă acasă de Securitate.
După acest episod, au urmat mai multe relații pasagere, cu ziaristul Mihai Matei, cu scriitorul Petru Popescu, însă nici acești bărbați nu au fost agreați de familia Ceaușescu. Petru Popescu, un bărbat frumos și foarte talentat, era celebru în epocă după ce a publicat două cărți foarte apreciate de public. Scriitorul spune că Elena Ceuașescu nu îl plăcea și chiar Zoia i-ar fi sugerat să fugă din țară. Cert este că în 1974, Petru Popescu acceptă o invitație din partea Universității Iowa și nu se mai întoarce în țară. Este scriitor și scenarist și locuiește în celebrul Beverly Hills, din California.
Ultima și cea mai mare iubire
În 1980, Zoia l-a cunoscut pe Mircea Oprean, inginer din Sibiu și cadru universitar la Politehnică. Bărbatul avea dosar bun. ”Se poartă frumos și nu se atinge de băutură“, l-a lăudat Elena Ceaușescu. Reținut după Revoluție, Mircea Oprean a povestit anchetatorilor, la 16 ianuarie 1990, cum s-a cunoscut cu fiica Elenei și a lui Nicolae Ceaușescu, în vara anului 1980.
”La sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie, când mă aflam în vacanță pe litoral, la Eforie Nord, Zoia era la Neptun cu ocazia unei conferințe internaționale de matematică. A mers la Neptun cu un prieten, Dodu Petrescu, văr cu Zoia. Dodu a sunat-o pe Zoia și a spus că se află la Neptun și a invitat-o la o cafea. Ne-am întâlnit pe terasa restaurantului Internațional în cursul după-amiezii. Din prezentarea făcută nu am aflat și nu știam despre Zoia decât că este verișoara lui Dodu. Abia spre sfârșitul întâlnirii, în cursul serii, mi-am dat seama că este Zoia Ceaușescu”, a rememorat cel care avea să devină ginerele cuplului dictatorial trei ani mai târziu, în aprilie 1983.
”Ne-am mai întâlnit tot la Neptun, de circa două sau trei ori. La aproape o lună după ce ne-am întors în București, am primit un telefon de la Zoia, după care am făcut o plimbare împreună cu Dodu, la Snagov”, și-a amintit Mircea Oprean despre primele momente ale relației sale cu Zoia. A fost o poveste de dragoste cu happy-end, a urmat o nuntă ca-n povești. În 2007, Mircea Oprean a scos o carte intitulată ”237 de zile-n mormânt”, semnată Zoia Ceaușescu.