Imagini rare cu Împăratul Akihito și soția acestuia. S-au cunoscut la o partidă de tenis
De 2.600 de ani, aceeaşi familie conduce Japonia, fiind cea mai longevivă dinastie din lume. Cel de al 125-lea împărat, Akihito (85 de ani), a abdicat ieri de pe Tronul Crizantemei în favoarea fiului său Naruhito, care va fi întronat la 4 mai. Akihito este urmaşul primului împărat nipon Jimmu, care şi-a început domnia la 11 februarie 660 î.Hr.
Casa Imperială a Japoniei are un rol simbolic extrem de important în cultura niponă, chiar dacă nu are atribuţii de ordin executiv sau militar. Conform legendei, Împăratul Jimmu se trage din zeii Shinto, fiind urmaşul zeiţei Soarelui, din cultura Yayoi. După dezvoltarea unei elite militare reprezentate de samurai în secolul X, influenţa monarhiei scade, familia imperială păstrându-şi rolul simbolic şi cetatea de scaun din Kyoto. În perioada Shogunilor (sec X-sec. XIX), un sistem de guvernare ereditar militar, casa imperială a continuat să reprezinte un element central în cultura niponă.
Împăratul Akihito l-a succedat pe tronul Crizantemei pe tatăl său, Hirohito (1901-1989), care a condus Japonia începând cu 29 noiembrie 1921, în locul părintelui său care suferea de o boală mintală. Împăratul Hirohito a urcat pe tron în decembrie 1926 şi ceremonia de oficializare a înscăunării Sokui no rei a avut loc în noiembrie 1928.
Împăratul Akihito a fost una dintre figurile marcante ale secolului şi extrem de iubit de supuşi datorită implicării lui directe în viaţa Japoniei. De la moartea împăratului Hirohito (7 ianuarie 1989) şi până când a abdicat, împăratul Akihito şi împărăteasa Michiko au vizitat 18 ţări, toate cele 47 de prefecturi ale Japoniei şi au fost alături de sinistraţii celor două mari dezastre contemporane: seismul din Kobe (1995) şi tsunamiul din 11 martie 2011.
În 2003, împăratul a fost operat de cancer la prostată. Akihito a fost primul membru al familiei imperiale care a circulat cu metroul, în 1986. În anul 2009, la 20 de ani de la urcarea sa pe tron, Akihito declară public că tatăl său Hirohito nu a fost de acord ca Japonia să intre în Al Doilea Război Mondial. Akihito va fi succedat pe tron de Prinţul Naruhito (59 de ani).
Filmul evenimentelorcare scriu istoria
- 30 aprilie 2019. Are loc ceremonia de predare a sigiliilor și a celor trei obiecte simbolice care reprezintă puterea Împăratului: sabia, inelul și oglinda.
- 1 mai 2019. Naruhito primește de la șambelani sigiliile și simbolurile puterii în fața a 300 de invitați. Ține primul discurs.
- 4 mai 2019: Noul Împărat și soția lui primesc felicitările supușilor veniți la Palat.
- 22 octombrie 2019. Are loc ceremonia Sokuirei Seiden no Gi care oficializează urcarea pe tron a lui Naruhito. La eveniment participă demnitari din 200 de țări.
- 14-15 noiembrie 2019. Are loc ceremonia Daijokyu no Gi în cadrul căreia noii împărați vor aduce ofrande strămoșilor.