Legea falimentului ne-ar putea scăpa de ratele mari

Ultima actualizare:

    Comisia Juridică din Camera Deputaţilor discută azi proiectul privind insolvenţa persoanelor fiziceFoto Click!
Comisia Juridică din Camera Deputaţilor discută azi proiectul privind insolvenţa persoanelor fiziceFoto Click!

Şi-au luat credite bancare pentru o casă, o maşină sau să schimbe televizorul vechi. Acum, cel puţin 700.000 de români au întârzieri la plata creditelor bancare. Ar putea fi ajutaţi de parlamentari, dacă aceştia ar aproba legea falimentului personal.

Unii au rămas şomeri, alţii s-au îmbolnăvit, iar altora li s-au micşorat salariile. Câteva sute de mii de români nu mai pot plăti creditele de la bănci. O soluţie ar putea veni de la parlamentari, care dezbat azi proiectul de lege privind insolvenţa persoanelor. Potrivit proiectului, datornicul la bancă poate cere Instanţei începerea procedurii de insolvenţă dacă este în incapacitate de a-şi achita datoriile în decurs de 30 de zile de la data scadentă a acestora, informează Mediafax.

O dată cu începerea procedurii de insolvenţă, cel care datorează bani băncii nu îşi va mai putea permite cheltuieli neautorizate de un administrator judiciar, cu excepţia tranzacţiilor obişnuite, adică plata întreţinerii, hrană, medicamente, facturi. Avantajul este că, în perioada de insolvenţă, nu se va acumula nici o dobândă penalizatoare sau alt tip de cost la datoriile existente. În cazul în care este sau va deveni şomer, va avea obligaţia să îşi caute un loc de muncă.

Odată intrată în insolvenţă, o persoană fizică va scăpa de procedura de executare silită, cum ar fi cea pentru o locuinţă. Procedura de insolvenţă personală poate dura până la cinci ani. Legea falimentului personal i-ar putea ajuta şi pe cei care au credite în franci elveţieni. Ieri, aceştia au primit o veste bună: cursul francului anunţat de BNR a scăzut cu 0,8%, la 4,4354 lei. În dezbaterile anterioare, Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a opus rezistenţă la insolvenţa persoanei fizice.

Click! SPUNE:

La începutul anului 2014, 700.000 de români aveau întârzieri la credite bancare, mai mari de 30 de zile. În cazul persoanelor fizice, restanţele la bănci au crescut în septembrie 2014 faţă de luna anterioară cu 86 de milioane de lei (1,43%), până la 6,082 miliarde de lei, reprezentând 6,98% din totalul sumelor datorate.

"E o idee foarte bună"

Cristina Popescu (37 de ani) îngrijitoare (foto stânga): „Eu am un credit în lei. Oricum, guvernanţii ar face bine să găsească o soluţie pentru toţi cei împovăraţi de rate. Această lege ar putea să-i ajute pe români. Vor fi restricţii, dar măcar nu vor pierde casa.

Doru Pârvuleţ (40 de ani), instalator ATM (foto dreapta): „Sunt liber de credite. Eu cred că introducerea acestei legi este o idee foarte bună. Se poate întâmpla să te înhami la un astfel de credit şi să rămâi fără job. Aşa ai o portiţă de scăpare!

simeon stalpnicul png

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
photo    2024 09 20 Athenee Cafe OPENING   platon digital   +40743668831 138 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
supermarket 5202138 1280 jpg
BeFunky collage (33) jpg
menopauza jpg
chescake jpg
colier 1 jpg
maggie smith jpeg
WhatsApp Video 2024 09 27 at 12 19 25 mp4 thumbnail png
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net