Legea grațierii, întoarsă din drum. Câte persoane ar fi beneficiat de ea
Legea grațierii a fost atât de perfectă în Comisia juridică a Senatului, însât a fost întoarsă din drumul ei firesc spre votul din plen. Parlamentarii au considerat că actuala formă a proiectului de lege este total ineficientă, motiv pentru care ea trebuie revizuită.
Actul normativ care grațiază o serie de pedepse de până la trei ani de închisaore cu executare a fost retrimis la Comisia juridică din Senat. Anterior, în cursul acestei dimineți, aceeași comisie publicase un raport pozitiv al textului legii, cu amendamentele acceptate de juriști. Însă, legea nu a mai fost supusă la vot, după ce s-a considerat că ea nu vine în ajutorul deținuților și penitenciarelor supraaglomerate.
„Din punctul meu de vedere, în forma actual, proiectul de lege este absolut ineficient. El nu rezolvă absolut nimic, nu răspunde niciunei nevoi a societății, nici în ceea ce privește obligațiile României față de Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, a declarat senatorul PSD Șerban Nicoale, președintele Comisiei juridice.
Dacă legea ar fi fost votată în varianta modificată de nenumărate ori, doar 1.32 de persoane condamnate la închisoare cu executare ar fi putut beneficia de prevederile ei. În termen de 48 de ore de la intrarea în vigoare a legii, ar fi ieșit din închisoare un număr de 453 de deținuți, în vreme ce alţi 589 de condamnaţi ar fi beneficiat de o reducere cu trei ani a pedepsei, spun reprezentanții Adminstrației Naționale a Penitenciarelor. Cifra este infimă, având în numărul extrem de mare de deținuți care trăiesc în condiții inhumane.
Senatorul Șerban Nicolae spune că de clemența legii nu ar fi beneficiat nici o deținută însărcinată. „Femei însărcinate – nu au fost identificate persoane care să se încadreze în toate aceste condiţii: să fie femei însărcinate care să nu fie condamnate pentru infracţiuni exceptate. Deci, cu alte cuvinte, nicio femeie însărcinată nu ar urma să beneficieze de graţiere, dintre cele care se află astăzi în penitenciar. Persoane cu vârsta de peste 60 de ani, nici una”, a declarat preşedintele Comisiei juridice a Senatului, social-democratul Şerban Nicolae.
Textul legii va fi rediscutat în Comisia juridică, având toate șansele să revină la forma propusă de Guvern. Executivul propusese grațierea tuturor pedepselor de cel puțin cinci ani, cu excepția celor pentru acte de violență și de corupție. În varianta cu amendamente, grațierea e doar pentru pedepse de la trei ani în jos.
Șeful PSD, Liviu Dragnea, nu și-a ascuns indignarea pentru modul în care a fost ciuntit proiectul legii grațierii propus de Guvern. El a spus că propunerea Guvernului este cea mai bună. Dragnea a dat de înțeles că autoritatea sa în partid e contestată, dar că se va da la o parte dacă nu mai este agreat. „Dacă nu mai am autoritate în partid, o să văd, o să plec şi o să mă apuc de pescuit în mod profesionist. Pe mine m-a interesat ca acele amendamente să nu fie adoptate. Vreau să discutăm transparent în Comitetul Executiv asta, că li s-a spus că e în regulă cu acel amendament. Când au văzut poziţia mea şi-au dat seama că de fapt nu era informaţie corectă”, a precizat liderul PSD.