Libertatea presei, la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu
Condiţiile pentru jurnalişti s-au înrăutăţit dramatic în anul ce a trecut, notează Freedom House, într-un raport care susţine că ele sunt la cel mai jos nivel din ultimii zece ani. Concluziile au fost publicate cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, marcată în fiecare an, pe 3 mai.
Din 69 de jurnalişti ucişi în 2015 din cauza meseriei pe care o practicau, 40% au murit în atacuri ale militanţilor islamici, Al-Qaeda şi Statul Islamic în special, notează Elana Beiser, directoarea Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), într-un raport publicat la sfârşitul anului trecut.
În 2015, Siria şi Franţa au fost ţările cu cel mai mare număr de jurnalişti ucişi, în mare parte cauzate de atacul asupra revistei satirice Charlie Hebdo şi, în cazul conflictului sirian, a numărului din ce în ce mai mare de jurnalişti independenţi care au înlocuit reprezentanţii media angajaţi full-time ai organizaţiilor internaţionale, adesea fără o minimă cunoaştere a măsurilor de siguranţă specifice zonelor de conflict, dar şi fără resursele de asigurare a protecţiei de care beneficiază jurnaliştii marilor organizaţii media.
Deşi ţara noastră nu se confruntă cu violenţe deosebit de grave în rândul jurnaliştilor, o problemă a jurnalismului românesc rămâne legată de separarea intereselor. Atât în mediul privat, cât şi în instituţiile media publice. Dacă în privat oamenii de afaceri conectaţi politic controlează o bună parte din discursul media, instituţiile publice nu par să se distanţeze nici ele de politic. De fapt, instituţie media publică şi instituţie media de stat sunt unul şi acelaşi lucru, o suprapunere extrem de îngrijorătoare şi care ameninţă direct libertatea presei în România, se notează în raport. Un alt considerent extrem de important pentru România, în relaţie cu libertatea mass-mediei, este cel legat de presa locală. Din ce în ce mai controlată politic, dar şi neadaptată suficient la schimbările tehnologice din ultimul deceniu, jurnaliştii locali, coloana vertebrală a oricărei ţări, sunt din ce în ce mai puţini şi îşi fac treaba în condiţii din ce în ce mai dificile.
Mai multe, pe adevarul.ro.