Orașul din România unde se află podgoria de pe vremea dacilor! Legenda care a uimit pe toată lumea

Drăgășani, un orășel pitoresc din județul Vâlcea, nu este doar un loc de pe hartă, ci un spațiu încărcat de istorie și tradiție viticolă. Așezat în regiunea Olteniei, Drăgășaniul este cunoscut ca una dintre cele mai vechi și prestigioase podgorii din România, cu o istorie de peste două milenii, ce se întinde din vremea dacilor până în zilele noastre. 

Orașul din România unde se află podgoria de pe vremea dacilor! SURSĂ: Youtube
Orașul din România unde se află podgoria de pe vremea dacilor! SURSĂ: Youtube

Orașul din România unde se află podgoria de pe vremea dacilor!

Podgoria Drăgășanilor se întinde pe un areal relativ restrâns, predominant la vest și nord de orașul Drăgășani, paralel cu râul Olt, acoperind aproximativ 65 de kilometri. Istoria viticulturii în zona Drăgășani este veche de peste 2.000 de ani, legată de dacii care populau această regiune încă din vremuri străvechi. Zona Olteniei era cunoscută pentru pământurile sale roditoare și climatul favorabil cultivării viței-de-vie. Mărturii arheologice, precum vase de ceramică și unelte specifice cultivării viței-de-vie, confirmă faptul că dacii nu doar cultivau, ci și apreciereau vinul, pe care îl considerau o băutură sacră. Este cunoscut faptul că regele dac Burebista a ordonat chiar distrugerea viilor într-o perioadă pentru a descuraja excesele, însă tradiția vinului nu a dispărut niciodată cu adevărat.

Printre legendele locale se numără cea despre originile denumirilor a două soiuri locale de viță-de-vie, Braghină și Gordan, cultivate în zonă. Se spune că numele „Braghină” ar proveni de la „Bagrina”, una dintre fiicele regelui Burebista, cel care a ordonat defrișarea viilor, iar „Gordan” ar fi numele unui luptător dac neînfricat, care devenea invincibil după ce consuma câteva pahare de vin.

Podgoria Drăgășani SURSĂ: Youtube
Podgoria Drăgășani SURSĂ: Youtube

În trecut, podgoria ocupa o suprafață mai mare decât în prezent. În secolele XVI-XVII, viile de la Drăgășani se întindeau până la Râmnicu Vâlcea. Documente istorice din secolul al XVI-lea atestă acte de donație oferite de Mihai Viteazul unor mănăstiri, iar celebra vie „Bărăția” din Dealul Oltului, plantată între 1512 și 1522, a fost proprietatea domnitorului Matei Basarab. În această regiune au deținut domenii viticole mai multe familii boierești renumite, precum cele ale Banului Buzescu, Banului Ghica, dar și ale principilor Bibescu și Știrbei. Tot aici, boierul Iancu Jianu din Romanați deținea „Via Foișor”. De asemenea, familiile boierești din Craiova se refugiau adesea în Drăgășani pentru a se proteja de invaziile otomane.

Vinurile din Drăgășani erau deosebit de apreciate încă din trecut, iar acest lucru este confirmat de relatările unor călători celebri precum Raichevici, J.L. Carra, Colson Felix și Domenico Sestini. Ampelograful francez J. Roy Chevier menționa despre calitatea remarcabilă a acestora: „Aici posedau vii de frunte domnitorii, boierimea şi mănăstirile, făcând vinuri bune de lux, pentru masă şi pentru export”

Podgoria Drăgășani este renumită pentru varietatea sa de soiuri de struguri, care permit producerea unor vinuri cu arome și caracteristici unice, reflectând terroir-ul regiunii. În această zonă se cultivă atât soiuri autohtone, cât și internaționale, pentru a oferi o gamă largă de vinuri albe și roșii, apreciate de cunoscători.

Pentru vinuri albe întâlnim: Crâmpoşia Selecţionată, Sauvignon Blanc, Gros Sauvignon, Pinot Gris, Fetească Albă, Fetească Regală, Tămâioasa Românească, Muscat Ottonel. 

Pentru vinuri roșii întâlnim: Negru de Drăgășani, Novac, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Pinot Noir, Merlot, Fetească Neagră.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
image
actualitate.net
image
actualitate.net