Mulți oameni fac această greșeală dimineața! De ce poate deveni cafeaua periculoasă atunci când este băută prea devreme
Cafeaua este, fără doar și poate, una dintre cele mai populare băuturi din întreaga lume. Iar nenumărați oameni își încep ziua alături de o cană de cafea, pentru a beneficia de un plus de energie înainte de a-și începe activitatea. Însă, potrivit experților, cafeaua băută mult prea devreme poate fi periculoasă pentru organism și are, în mod paradoxal, efectul exact opus.

Indiferent de unde ne-am afla pe glob și de ce cultură am fi înconjurați, cafeaua va rămâne o băutură universală, apreciată de către fiecare persoană din lume. Iar deja este un adevărat obicei pentru mulți oameni să își înceapă ziua alături de o cană generoasă de cafea, care să le ofere un plus de energie. Din păcate, potrivit informațiilor de la adevarul.ro, acest obicei poate avea efectul exact opus.
Psiholoaga Leah Kaylor spune că băutul cafelei dimineața devreme, imediat după ce ne-am trezit, poate interfera cu procesul natural de creștere a nivelului de cortizol din organism. „E ca și cum ai accelera un motor care deja merge la turație maximă”, a explicat experta. Iar atunci când acest proces este forțat, la final cafeaua poate, de fapt, să ne obosească și mai mult.
Când ar trebui evitat consumul de cafea
Cortizolul este un hormon important pentru organism, atunci când ne trezim din somn. El este secretat în cantități mari cam la 30 – 45 de minute după ce ne-am trezit din somn, contribuind la starea de energie matinală pe care o putem atribui eronat cafelei.
Iar dacă în acest moment în care organismul nostru deja este stimulat în mod natural mai adăugăm și cafea, riscăm să ne confruntăm cu un efect exact opus. Mai precis, ne vom simți mult mai extenuați decât am fi fost dacă nu am fi băut deloc cafea.
Orele ideale pentru o cană de cafea
„Dacă bei cafea exact în intervalul în care corpul produce deja propriul espresso natural, stimularea suplimentară devine redundantă sau chiar contraproductivă”, a spus și neurocercetătorul Jamey Maniscalco.
Potrivit experților, este bine să așteptăm cam 90 – 120 de minute după ce ne-am trezit, înainte de a ne pregăti prima cafea din zi. Iar în ce privește a doua cană, cel mai indicat este să o consumăm între orele 13:00 și 15:00, pentru un efect maxim.



































