Care era vinul preferat al lui Nicolae Ceaușescu. Motivul pentru care face furori în China, cu toate că e produs în România

Ultima actualizare:

Vinul, o băutură cu o tradiție veche în România, a reușit să cucerească nu doar piața locală, ci și piețele internaționale. Un exemplu este o casă de vinuri din Huși, fondată de Serghei Bunescu, un vinificator pasionat cu origini basarabene. De-a lungul anilor, vinurile produse de acesta au ajuns să fie apreciate nu doar în Europa, ci și în China, unde unul dintre vinurile preferate de Nicolae Ceaușescu, Zghihara de Huși, a devenit un adevărat succes.

Nicolae Ceaușescu.
Nicolae Ceaușescu.

Cum a început povestea

Serghei Bunescu a pășit pentru prima dată pe pământul românesc după revoluția din 1989, venind din Basarabia. În 1990, a decis să se stabilească în orașul Huși, unde a pus bazele unei crame de succes. Cu o pasiune nemărginită pentru vinuri și o colecție impresionantă de peste 250.000 de sticle din întreaga lume, Bunescu și-a câștigat reputația de vinificator respectat.

Zghihara de Huși și Busuioaca de Bohotin – favoritele lui Ceaușescu

Din impresionanta colecție de vinuri a cramei, Zghihara de Huși și Busuioaca de Bohotin se evidențiază ca fiind licorile preferate ale fostului dictator Nicolae Ceaușescu. Zghihara de Huși, un vin alb sec, fără zahăr rezidual, era preferat de Ceaușescu datorită conținutului scăzut de zahăr, o alegere importantă pentru cineva care suferea de diabet.

De ce vinul românesc a cucerit China?

Vinurile produse în Huși au găsit un succes incredibil în China, în mare parte datorită asocierii inteligente a brandului cu numele lui Nicolae Ceaușescu și liderul chinez Mao Zedong. Chinezii sunt fascinați de poveștile cu substrat istoric, iar asocierea cu figuri marcante ale istoriei a contribuit la succesul exporturilor.

Serghei Bunescu explică că, chinezii, au fost atrași nu doar de poveste, ci și de calitatea vinului, caracterizat de un gust sec și o fermentație naturală, fără adaosuri de zahăr. Acest stil de vinificare a rezonat cu preferințele consumatorilor din China, unde vinurile seci sunt apreciate pentru rafinamentul și autenticitatea lor.

Le-a plăcut foarte mult acest vin, fiind unul natural, fără zahăr. În 2023 am reușit să exportăm 700.000 de sticle în China, iar pentru anul următor ne așteptăm la comenzi duble”, a declarat Serghei Bunescu.

Tradiție și inovație 

În prezent, firma producătoare de vin  exportă în 14 țări, iar succesul pe piața din China nu este decât începutul. Crama are acum trei linii de îmbuteliere modernizate care produc aproximativ 6.000 de sticle pe oră, iar investițiile totale în echipamente și modernizări depășesc zece milioane de euro.

Crama din Huși este un exemplu remarcabil de brand românesc care reușește să îmbine tradiția și modernitatea, oferind lumii un produs autentic, apreciat pentru calitatea sa. De la Zghihara preferată de Ceaușescu la vinurile premiate în competițiile internaționale, crama din Huși continuă să fie o comoară națională și un ambasador al vinului românesc în lume.

Astfel, vinul care odată era pe masa lui Nicolae Ceaușescu reușește să facă furori într-una dintre cele mai mari piețe din lume, demonstrând încă o dată că România are un potențial uriaș în producția și exportul de vinuri de calitate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la țară GettyImages 1210393477 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
calin georgescu jpg
image png
Cristian și Vlad Popescu Piedone au votat. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
gigi becali facebook jpg
alegeri  png
iohannis 2 jpg
jewels 1090711 1280 jpg
inmormantare masina india jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net