Cadoul uriaș pe care Nicolae Ceaușescu i l-a făcut Nadiei Comăneci! Cine s-a opus

Nicolae Ceaușescu i-a oferit un cadou substanțial Nadiei Comăneci, după ce aceasta a primit prima notă de 10 din istoria gimnasticii mondiale la Olimpiada de la Montreal. Ceaușescu s-a certat cu șefii partidului comunist pentru ca Nadia să poată să fie premiată. Leonte Răutu, care era responsabil cu propaganda, nu a fost de acord ca Nadia să primească titlul de Erou al Muncii Socialiste din cauza că era prea tânără.

Nadia Comăneci și Nicolae Ceaușescu Foto: arhivă Click!
Nadia Comăneci și Nicolae Ceaușescu Foto: arhivă Click!

Nadia a fost premiată de Ceaușescu 

Nadia a fost premiată cu suma de 100.000 de lei, la decizia lui Nicolae Ceaușescu, în ciuda faptului că unii membri din conducerea partidului nu erau de acord cu această recompensă. Nadia a devenit astfel cea mai tânără persoană care a primit aceste onoruri în România.

În cadrul unei discuții din Comitetul Politic Executiv al PCR, s-a dezbătut acordarea titlului de Erou al Muncii Socialiste pentru Nadia Comăneci, în urma succesului ei de la Jocurile Olimpice din 1976.

Leonte Răutu a sugerat că, din cauza vârstei tinere, titlul nu ar fi adecvat, dar Nicolae Ceaușescu a insistat că performanța ei, nu vârsta, este ceea ce contează. Elena Ceaușescu a susținut că această distincție ar trebui acordată, evidențiind succesul extraordinar al Nadiei. În final, s-a decis acordarea titlului și a unei recompense financiare substanțiale atât pentru Nadia, cât și pentru antrenorii ei, Bela și Marta Karolyi.

Cine s-a opus acordării titlului de Erou al Muncii Socialiste 

Leonte Răutu, era membru al CC și responsabil cu propaganda, a spus: „Noi am repurtat un succes foarte frumos, iar Nadia Comăneci a fost principala eroină. Nu mi se pare indicat să se confere titlul dErou al Muncii Socialiste unui copil de 14 ani. Putem să-i acordăm o distincție mare, dar nu erou.” Nicolae Ceaușescu: „Aici nu este vorba de vârstă, ci de ceea ce a realizat.”

Ilie Verdeț: „Lui Diba (n.r. - Vasile Diba, caiacist român medaliat cu aur la Montreal) i-am dat Ordinul Muncii clasa I-a.” Nicolae Ceaușescu: „Nadia s-a comportat excelent, iar Diba nu este la nivelul ei.”

Elena Ceaușescu: „Trebuie să scoatem acest lucru în evidență.” Ilie Verdeț: „Dacă am dat la țărani, la activiști, se poate da și în domeniul sportului. Nimeni nu a luat 6 medalii la Olimpiadă.”

Stenograme din discuția Comitetului PCR

Nicolae Ceaușescu: „Gimnastică făcută de fetele noastre s-a transformat într-o artă.” Leonte Răutu: „Eu m-am referit la caracterul distincției.”

Elena Ceaușescu: „Se dă pentru muncă.” Richard Winter, membru al Comitetului Central a sugerat ca antrenorii trebuie să fie și ei răsplătiți. Nicolae Ceaușescu: „Să-i dăm lui Bela 30.000 și soției 20.000.”

Elena Ceaușescu: „Să fie 50.000, deci jumătate cât primește Nadia.” Nicolae Ceaușescu: „Să-i dăm și soției lui Bela o Skoda. El să ia o Dacie 1300 și ea o Skoda. Să vedem și pentru Simionescu Mariana.”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
casa cluj jpg
1 fbhd webp
San Gimignano jpeg
FotoJet (1) jpg
 methode times prod web bin b31d12d4 fbd4 11e9 a4b4 b816768ca711 jpg
cruce  Shutterstock jpg
image png
casa modulara dwelli jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net