Cum i-au furat rușii aurul Nadiei Comăneci la Olimpiada de la Moscova. Nota finală a fost decisă după 28 de minute

Ultima actualizare:

În vara anului 1976, Nadia Comăneci a devenit, fără îndoială, cea mai cunoscută persoană de pe planetă. La Jocurile Olimpice de la Montreal, în doar două săptămâni, Nadia a făcut istorie, obținând șapte scoruri perfecte și devenind prima gimnastă din istorie care a primit nota maximă 10. 

Nadia în timpul Olimpiada de la Moscova din 1980 / foto: Reddit
Nadia în timpul Olimpiada de la Moscova din 1980 / foto: Reddit

Avea doar 14 ani și doar 1.50 metri, Nadia a cucerit trei medalii de aur și a demonstrat că performanța sa extraordinară nu a fost o întâmplare. La paralele inegale, evoluția ei a fost întâmpinată cu urale entuziaste, iar tabela de scoruri, care nu putea să afișeze mai mult de trei cifre, a prezentat „1.00”, o dovadă a extraordinarului succes al Nadiei.

A terminat competiția cu patru scoruri perfecte, medalii de aur la paralele inegale și bârnă, precum și aurul la individual compus, stabilind un standard nemaivăzut în gimnastica mondială.

Nadiei i s-a furat aurul în 1980

Patru ani mai târziu, la Jocurile Olimpice de la Moscova, a fost așteptată cu mare nerăbdare o nouă evoluție stelară a „Zeiței de la Montreal”. Însă, la vârsta de 18 ani, Nadia a fost implicată într-un incident controversat.

Deși a avut o performanță excelentă, cu un exercițiu la bârnă impecabil și două medalii de aur la bârnă și sol, ea a fost depășită în competiția de individual compus de gimnasta sovietică Elena Davîdova.

Nadia a fost afectată de probleme fizice, având cu 10 centimetri mai mult și 9 kilograme în plus față de Montreal, precum și suferind de sciatică.

Arbitrajul în această competiție a fost marcat de controverse; juriul a avut nevoie de 28 de minute pentru a decide nota finală, iar scorul acordat de arbitra sovietică a fost considerat de mulți ca fiind injust. Astfel, Nadia a terminat pe locul doi, la doar 0.75 puncte sub Davîdova și în egalitate cu Maxi Gnauck din Germania de Est.

Impactul incidentului asupra relațiilor internaționale

Incidentul de la Moscova nu a fost doar o întorsătură de soartă pentru Nadia, ci și un indiciu al tensiunilor politice crescânde dintre Uniunea Sovietică și regimul Ceaușescu din România.

Moscova dorea cu orice preț să câștige aurul olimpic și a fost evident că, în această competiție, rivalitatea politică a influențat arbitrajul.

Nadia Comăneci, deși a fost distinsă cu titlul de Erou al Muncii Socialiste în România, a fost constant supravegheată de regimul lui Ceaușescu, care se temea că ea ar putea încerca să fugă din țară.

În 1989, cu doar câteva săptămâni înainte de căderea regimului Ceaușescu, Nadia a reușit să părăsească România și să se stabilească mai întâi în Canada, apoi în Statele Unite.

În 1996, s-a căsătorit cu Bart Conner, o figură proeminentă a gimnasticii masculine din America, și a condus o școală de gimnastică în Norman, Oklahoma.

În anul 2000, Nadia a fost onorată ca una dintre atletele secolului XX de către Academia Mondială de Sport Laureus. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Jaqueline Cristian (EPA) jpg
Radu Dragusin (EPA) jpg
FC Barcelona (EPA) jpg
aryna sabalenka facebook jpg
image png
Novak Djokovic, Getty Images jpg
Shayon Harrison (Sportpictures) jpg
Radu Dragusin (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net