Nadia Comăneci, despre cea mai mare reușită din istorie: „10 e o stare de spirit”

Câştigătoarea a nouă medalii olimpice, de-a lungul carierei sale răsunătoare, dar și prima care a obținut nota 10 din istoria gimnasticii, la Jocurile de la Montréal, în 1976, Nadia Comăneci a povestit despre cea mai mare performanță pe care a reușit-o. Între timp în vârstă de 62 de ani, aceasta consideră că „10 este o stare de spirit”, ceva pe care „toată lumea vrea să experimenteze”, notează Agerpres. 

Nadia Comăneci, unul dintre invitații speciali de la JO 2024 (FOTO: Sportpictures)
Nadia Comăneci, unul dintre invitații speciali de la JO 2024 (FOTO: Sportpictures)

„Pentru mine, este foarte important să promovez sportul în rândul generaţiilor viitoare. Nu sunt foarte sigură ce înseamnă un 10. Un 10 înseamnă ceva diferit pentru fiecare persoană. Scoate tot ce e mai bun din tine. Când ai un proiect şi munceşti din greu pentru el şi simţi că totul a ieşit bine, este o zi perfectă pentru tine. Dar cred că a fost cu adevărat perfect? Este o stare de spirit. Ceva pe care toată lumea vrea să experimenteze. Când faci ceva pe care îl percepi a fi perfect, întotdeauna va exista cineva care o va face mai bine şi va fi perfect pentru el”, a declarat Nadia într-un interviu acordat agenţiei spaniole EFE, adăugând: „La antrenamente am făcut exerciţiile mai bine decât am făcut-o la Montreal.

„Acum 48, prin gimnastica mea am devenit cea mai bună”

Dar acolo am făcut elemente pe care nimeni nu le mai făcuse înainte. Am spart gheaţa. Acum 48 de ani, prin gimnastica mea am devenit cea mai bună, bărbat sau femeie, când nimeni nu vorbea de egalitate în viaţă şi în sport. Cu exerciţiile mele am făcut asta pentru femei”
Întrebată despre ce rezultat crede că va avea întrecerea dintre americanca Simone Biles şi brazilianca Rebeca Andrade, pentru finala de joi, de la Paris, în concursul feminin la individual compus, Nadia Comăneci s-a arătat rezervată: „Nu le-am mai văzut concurând, recent. Le-am văzut, anul trecut, la Campionatele Mondiale. A fost o competiţie foarte echilibrată. Simone a fost ceva mai bună, dar Rebeca este o gimnastă foarte competitivă. Când a câştigat Rebeca, Simone nu era acolo, aşa că, acum, vom avea şansa să le vedem împreună. Dar sunt şi alte gimnaste”.
„Simt mai multe emoţii pentru că cunosc oamenii care concurează şi mă gândesc la ceea ce eu gândeam, când concuram. Te antrenezi atâţia ani pentru a participa la Jocuri... Ţin pumnii strânşi pentru ca toată lumea să aibă o experienţă bună”, a concluzionat cea mai mare gimnastă din istoria României. 
Reamintim că Jocurile Olimpice se dispută în perioada 26 iulie-11 august, în Franța, la Paris, competiția fiind televizată de Eurosport și TVR.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William și Prințul Harry Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Novak Djokovic (EPA) jpg
George Puscas (Sportpictures) jpg
Adrian Mutu (Sportpictures) jpg
gheorghe multescu dinamo jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
influencer cehia jpg
barbosu voinea chiles  jpg
Neagu Twitter jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net