Limbajul semnelor al surdo-muților va căpăta statut de limbă maternă în România
Deputaţii au decis, marți, 25 februarie, că limbajul semnelor este limbă maternă în România pentru persoanele cu deficienţe de auz. Proiectul depus de deputatul Adriana Săftoiu a fost adoptat cu 241 de voturi pentru. Proiectul va merge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.
Proiectul legislativ a fost iniţiat de deputatul PNL Adriana Săftoiu. „Este proiectul meu de suflet. Va schimba foarte mult acest proiect. Este de suflet pentru că atunci când am început această legislatură şi am cunosut minoritatea surzilor mi-am dat seama că ei sunt o minoritate lingvistică”, a afirmat Săftoiu, conform Mediafax. Deputatul PNL a spus că prin proiectul său copii cu deficienţe de auz vor avea acces mai ușor la educaţie şi vor putea promova examene finale. „Examenele pe care le dau copiii care termină liceele de surzi nu sunt adaptate deloc nevoilor lor. În momentul în care am recunoscut limba semnelor ca limbă maternă aceşti copii îşi vor susţine examenul în limba semnelor şi vor susţine un examen în limba română la alt grad de dificultate”, a mai declarat Săftoiu, citată de Mediafax.
Prevederile legii vor fi implementate în următorii doi ani
„Instituţiile statului au la dispoziţie doi ani de zile pentru a lua toate măsurile aşa încât această lege să devină operaţională”, a subliniat deputatul.„Examenele pe care le dau copiii care termină liceele de surzi nu sunt adaptate deloc nevoilor lor. În momentul în care am recunoscut limba semnelor ca limbă maternă aceşti copii îşi vor susţine examenul în limba semnelor şi vor susţine un examen în limba română la alt grad de dificultate”, a mai adăugat deputatul. Instituţiile statului au la dispoziţie doi ani de zile pentru a lua toate măsurile aşa încât această lege să devină operaţională. Inițiativa legislativă a fost aprobată la patru zile după sărbătorirea în plan mondial a Zilei Internaționale a Limbii Materne.