Liviu Dragnea, audiat de Instanța Supremă în calitate de inculpat
Președintele PSD, Liviu Dragnea, e audiat miercuri după-amiază la Instanța Supremă în calitate de inculpat în dosarul angajărilor fictive de la Direcția de Asistență Socială Teleorman. Liderul social-democraților e acuzat de instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual. În aceeași cauză, fosta soție a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana, a cerut achitarea, după ce a plătit prejudiciul care i-a fost imputat.
UPDATE - Ultimul termen în procesul lui Liviu Dragnea - 25 aprilie 2018, au decis magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție.
UPDATE - Dragnea: „Am fost trimis în judecată fără nici o probă”
„Încerc să înţeleg de ce am fost trimis în judecată fără nici o probă, doar pe nişte declaratii, nişte feelinguri, nişte bârfe spuse la un şpriţ. Nu am reuşit să înţeleg. Ce să mai spun, am rămas şi sunt ţinta DNA-ului”, a spus liderul PSD în încheierea audierii sale de la Înalta Curte.
UPDATE - Dragnea, în fața magistraților: „Resping categoric acuzațiile”
„Am înţeles acuzaţiile care îmi sunt făcute, dar le resping categoric pentru că mă consider nevinovat”, a declarat Dragnea în instanță, precizând că nu a avut o relaţie privilegiată cu nici una dintre cele două angajate.
„Pe Botorogeanu o cunoşteam dinainte de 2004. (...) De la partid, era la unii dintre birourile parlamentare. Pe Stoica am cunoscut-o la o manifestare de partid, nu ştiu dacă la Camera Deputaţilor, parcă era un congres sau ceva de genul ăsta. A fost o discuţie cu colegii de partid şi cu presa locală care venise. Era o discuţie informală, lucruri politice. S-au spus câteva păreri de la presă, cum că PSD Teleorman ar avea nevoie de o mai bună comunicare. Şi eu, şi colegii mei am spus <daţi-ne idei>. Nu mai ştiu cine exact, sunt totuşi o grămadă de ani, din 2005-2006, îmi este greu să spun. În glumă, cred, cei din presă au spus că ne costă. Am spus că nu avem bani nici să angajăm consultanţă, nici să angajăm la partid, pentru că nu aveam bani”, a spus Dragnea în instanţă, conform news.ro.
El a negat că ar fi intervenit ca Anisa Stoica să fie angajată la DGASPC.
„Ulterior, după ceva timp, nu ştiu cât, când am avut o şedinţa la sediul de partid, era seară cred, după şedinţă, era foarte multă lumea acolo, mulţi colegi din cadrul BPN, alţi membri, nemembri care erau în faţa sediului. La un moment dat, doamna Stoica mi-a spus că trebuie totuşi să aibă un venit şi dacă nu se poate angaja la partid. Eu i-am spus că, din câte ştiu, nu se poate angaja şi i-am recomandat să-şi caute un loc de muncă, pentru că nu poate rămâne în baza partidului pentru venituri stabile. Nu i-am cerut doamnei Stoica să meargă să se angajeze la DGASPC şi în fapt să rămână la partid. Nu am vorbit cu nici o persoană din DGASPC, din nici o altă instituţie, pentru ca doamna Stoica să fie angajată”, a susţinut liderul PSD.
După aproape patru ore de audieri la care au fost supuși martorii din cazul „DGASPC Teleorman”, Liviu Dragnea a ajuns și el în fața magistraților. Șeful PSD e audiat în calitate de inculpat în dosarul angajărilor fictive de la această instituție, în care mai este parte și fosta soție, Bombonica Prodana. Aceasta a cerut achitarea, după ce a achitat prejudiciul de 108.612 lei creat instituției și imputat acesteia.
Preșdintele PSD a fost întâmpinat de câteva zeci de protestatari, susținători ai luptei anticorupție, care au scandat lozinci împotriva sa. Pentru evitarea unor incidente, în fața sediului Înaltei Curți de Casație și Justiție au fost mobilizați zeci de jandarmi.
La data de 15 februarie 2018, Instanţa Supremă a stabilit ca Liviu Dragnea să fie audiat pe 21 martie, în aceeaşi zi cu cei trei inculpaţi care şi-au recunoscut vinovăţia în acest dosar - Adriana Botorogeanu, Gheorghe Nicuşor şi Anisa Stoica, notează news.ro. De asemenea, au fost audiaţi şi trei martori propuşi de Liviu Dragnea - Silvia Oprescu (secretar al CJ Teleorman), Liliana Magheru (director în CJ Teleorman) şi Timotei Stuparu (secretarul PSD Teleorman).
Problemele din acest dosar i se trag lui Liviu Dragnea încă din iulie 2016, când a fost trimis în judecată de DNA, pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual. Conform cercetărilor efectate de procurori, în perioada iulie 2006 - decembrie 2012, Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al PSD Teleorman, a determinat-o pe Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, să-şi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii. „În realitate, cele două persoane şi-au desfăşurat activitatea la sediul organizaţiei judeţene Teleorman a partidului politic al cărui preşedinte era inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă”.
Cele două angajate au fost plătite în continuare de Direcția de Asistență Socială, deși nu lucrau acolo, iar prejudiciul creat instituției în cei doi ani se ridică la 108.612 lei. Responsabilă de acest prejudiciu a fost, în opinia procurorilor, Bombonica Prodana, la vremea respectivă deținând funcții de conducere în cadrul instituției, fiindcă nu a întreprins nici un demers pentru a împiedica plata nelegală și pentru a-și sancționa subalternele fiindcă nu se prezentau la serviciu.