Liviu Dragnea, după condamnare: «Am asistat la o execuție în masă». Își păstrează toate funcțiile
Comitetul Executiv Naţional al PSD s-a reunit vineri, 22 iunie, ca urmare a sentinţei de condamnare a liderului partidului, Liviu Dragnea, în dosarul privind angajările fictive de la Protecţia Copilului Teleorman. Întrunirea s-a terminat în jurul orei 19, cu vești bune pentru Dragnea: acesta își păstrează toate funcțiile, inclusiv pe cea de președinte al Camerei Deputaților.
Social-democrații s-au reunit în jurul liderului lor. Încă de joi seară, după ce s-a aflat sentința dată de judecători lui Liviu Dragnea, trei ani și șase luni de închisoare cu executare, PSD-iștii au ieșit la rampă cu declarații de susținere. Printre ei, unele dintre ceel mai vocale au fost premierul Viorica Dăncilă și ministrul Rovana Plumb.
Imediat după ce ședința comitetului a luat sfârșit, Liviua Dragnea a făcut primele declarații după aflarea sentinței: "Eu am fost târât în acest dosar pe baza a două declarații a două doamne inculpate în dosar. Una dintre ele a spus că eu i-am zis să se angajseze la Protecția Copilului, dar să nu meargă la serviciu și cealaltă a spus că mi-a zis mie că sunt două angajate care nu vin la serviciu, iar eu le-am zis să le mai țină. Asta au zis la DNA. În fața judecătorilor, una dintre doamne a zis că eu nu i-am zis sa nu meargă la serviciu. La confruntarea dintre mine și cealaltă domnă, aceasta a fost intrebată dacă am pus presiuni asupra ei să le țină pe cele două sau pe alți angajați. După aceste declarații, eu și avocatul meu am spus că nu poate să fie altceva la mine decât achitare, în urma declarațiilor celor două. Ieri am asistat la o execuție în masă, au fost condamnați 9 oameni pentru a se ajunge și la condamnarea mea.
Am avut discuție in CEx legat de cele două mandate: președinte al PSD și al Camerei Deputaților. Fiecare coleg și-a exprimat în mod liber părerea și susținerea și mi-au spus în unanimitate că mai importante decât mine sunt stabiltatea țării, a Guvernului, îndeplinirea tuturor punctelor din programul de guvernare și stabilitatea partidului. Au spus că nu putem ezita în a duce la capat lupa pe care am început-o: de normalizare a legilor justiției și a codurilor penale, dar și de destructurare a acestui sistem ocult. Eu le-am spus că nu am nicio ezitare, că am de gând să merg până la capăt. Am știut că mitingul va mări presiunea pe completul de judecată, că va contribui la condamnarea mea. Îmi doresc ca programul de guvernare să fie pus în practică și statul paralel să fie zdrobit. Și vor fi. Îmi cer iertarea miilor de români care stau în pușcărie pe un articol neconstituțional, alții sunt târâți prin tribunale sau la DNA pe baza aceluiași articol. Îmi cer iertare pentru că s-a lungit atât de mult elaborarea codului penal. (...) Decizia mea este foarte fermă. Rămân la conducerea PSD și a majorității parlamentare, alături de Călin Popescu Tăriceanu. Nu mă sperie nici Iohannis, nici Pahonțu, nici Kovesi, nici Băsescu, nici Ponta și nici alții."