Locurile de joacă din parcuri ar trebui deschise! Soluțiile propuse de un expert tehnic

Ultima actualizare:

    Din nefericire pentru copii, locurile de joacă din parcuri sunt în continuare închisefoto: Mihai Ionescu
Din nefericire pentru copii, locurile de joacă din parcuri sunt în continuare închisefoto: Mihai Ionescu

Nu vom avea parte de noi măsuri de relaxare de la 1 iulie, a anunțat azi premierul Ludovic Orban. Restaurantele, cinematografele și sălile de teatru rămân închise. Copiii au și ei de suferit, că nici locurile de joacă din parcuri, de care le e atât de mult dor, nu vor fi deschise. Măsura e absurdă, susține Alin Constantinescu, președintele Comitetului de Standardizare CT 66 privind spațiile de joacă, parcurile de distracții, parcurile acvatice și de aventură.

Există niște standarde de folosire a substanțelor dezinfectante

Locurile de joacă din parcuri ar putea fi deschise pe timpul verii, în condiții speciale și fără niciun risc pentru copii, susține expertul tehnic. „De altfel, legal, ele ar trebui să funcționeze, căci în Hotărârile de Guvern sunt menționate doar locurile de joacă din spațiile închise, nu și cele din parcuri. Însă primăriile nu au proceduri de la DSP privind aplicarea dezinfectanților, nu au norme de funcționare în condiții de pandemie și le-a fost mai simplu să le închidă de tot”, susține Alin Constantinescu. Din calitatea sa de președinte al Comitetului de Standardizare CT 66 România, colaborează cu specialiști ai comitetelor de standardizare europene precum Spania, Italia, Franța, țări în care locurile de joacă au fost deschise. Acolo s-au adoptat standarde privind procedurile de aplicare a biocidelor, tipul lor, intervalul de timp etc. „Toate aceste norme de igienizare a locurilor de joacă se fac în acord cu medicii și cu specialiștii în securitatea biocidelor. Noi le avem, însă DSP-ul nu le-a solicitat”, precizează Alin.

Alin Constantinescu, președintele Comitetului de Standardizare CT 66
Alin Constantinescu, președintele Comitetului de Standardizare CT 66

Vara, niciun virus nu rezistă pe tobogane

Are o experiență de peste 22 de ani, este expert autorizat ISCIR, responsabil cu securitatea și verificarea tehnică a instalațiilor, a montat de la tobogane la roți panoramice, tiroliene și roller coastere. Mereu a pus pe primul loc siguranța copiilor. O face și de data aceasta când, fără pretenția de a fi medic, vine cu niște date care arată că locurile de joacă din parcuri sunt absolut sigure, dacă se respecte niște condiții. „În primul rând trebuie să fim conștienți că vara, afară, suprafețele aparatelor ajung la temperaturi mult mai ridicate decât cele din aer. Plasticul unui tobogan poate ajunge la 50-60 de grade, metalul (lanțurile leagănelor) poate depăși lejer 70 de grade, dacă e în bătaia soarelui, iar dacă e la umbră crește cu circa 10 grade peste temperatura aerului. Ce microb ar putea rezista vara pe aceste suprafețe?!”, se întreabă Alin Constantinescu. Există și alte lucruri care ar trebui făcute, pentru siguranța tuturor.

  • La sfârștiul fiecărei zile sau cel mult o dată la 3 zile, locurile de joacă trebuie dezinfectate cu biocide speciale, omologate la nivel european. Fiecare tip de suprafață și de aparat are propriile soluții avizate pentru curățare. Cei responsabili cu dezinfectarea sunt primăriile sau administratorii spațiului respectiv.
  • Trebuie să știți că cei mai mulți microbi de la un loc de joacă sunt în podeaua de cauciuc. Ea este spălată la suprafață, dar toată mizeria se infiltrează dedesubt, unde se formează un depozit de microbi și bacterii. Cauciucul acesta trebuie curățat cu aparate speciale care dezinfectează și extrag mizeria.
  • Numărul copiilor trebuie limitat. „Într-un spațiu de joacă de 30 mp ar trebui să fie maximum 6 copii, într-unul de 100 mp pot fi 24-25 de copii. Ei trebuie supravegheați de părinți și instruiți să păstreze distanța între ei. Cu siguranță înțeleg, așa cum au înțeles până acum situația de a sta în casă, a purta mască”, spune specialistul.
  • Cel mai potrivit moment pentru a merge în parc este dimineața, când aparatele sunt proaspăt dezinfectate și nu e așa mare aglomerație. „Părinții ar trebui să evite locurile aglomerate, să urmărească dacă aparatele sunt curate și bine întreținute. E bine să aibă în geantă un dezinfectant pentru mâini pe care copilul să-l folosească după utilizarea fiecărui echipament. De asemenea, nu lăsați copilul să folosească vara tobogane metalice, a căror temperatură poate depăși chiar și 90 de grade Celsius.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net