«Lumina vine cu patrula» a împărţit România în două
În vreme ce catolicii din întreaga lume au trăit Învierea în izolare, iar Papa s-a rugat singur la Vatican, ortodocşii din România ar putea primi Lumina Sfântă cu ajutorul voluntarilor, preoţilor şi forţelor de ordine. BOR şi Ministerul de Interne au semnat un protocol, cu care însă nu e de acord preşedintele Klaus Iohannis, care a cerut imediat anularea sa. „Staţi acasă! Altfel, după Sărbători vom avea înmormântări!”, avertizează şeful statului.
România s-a împărţit în două de la anunţul făcut marţi seara de ministrul Internelor: poliţiştii vor ajuta şi coordona operaţiunea de răspândire a Luminii în toată ţara, în acest sens fiind încheiat un parteneriat între BOR şi MAI. Unii salută decizia şi se bucură că şi în acest an vor primi Sfânta Lumină adusă de la Ierusalim până la poarta lor şi cei care dezaprobă decizia MAI şi văd în activitatea BOR de a da Lumină şi Paşti o posibilă sursă de răspândire a COVID-19. Din cea de a doua categorie face parte chiar preşedintele Iohannis, care a cerut ieri Guvernului anularea acestui protocol şi a avertizat: „Dragi români, indiferent ce vă spun unii şi alţii, eu vă spun acelaşi lucru pe care îl spun medicii, experţii, OMS: staţi acasă! Altfel, după Sărbători vom avea înmormântări”.
„Azi ne aflăm în prima zi din starea de urgenţă prelungită şi nu avem nici un motiv de relaxare. Avem peste 7.200 de persoane infectate, avem de ieri până azi 20 de morţi, avem peste 40 de persoane în plus infectate cu coronavirus. Deci nici vorbă de relaxare! Şi, ca să fie foarte clar ce am spus ieri şi poate încă nu a ajuns foarte limpede la toată lumea: cuvântul de ordine e Staţi acasă! E regretabil să observăm că de multe ori cele mai bune intenţii creează cele mai mari complicaţii. Aşa se pare că se întâmplă cu un aşa-zis acord între MAI şi Biserica Ortodoxă. Probabil intenţiile sunt foarte bune, dar nu s-a înţeles foarte bine ce se doreşte, iar mulţi români au înţeles că e cazul să ne relaxăm. Dar nu e cazul să ne relaxăm!”, a precizat preşedintele vădit îngrijorat de această relaxare.Şi ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat marţi, referindu-se la acordul MAI - Patriarhie privind organizarea pentru Sărbătorile pascale, că a fost consultat în legătură cu acest subiect, dar că el militează în continuare pentru continuarea izolării, pentru menţinerea distanţării. Miercuri, UDMR a calificat drept periculoase din punct de vedere al sănătăţii publice şi discriminatorii măsurile anunţate de MAI pentru Paşte în baza protocolului semnat cu Biserica Ortodoxă şi a solicitat prim-ministrului să nu susţină acest demers şi să le anuleze.