„Măi, animalule!” Viața lui Ion Iliescu, în imagini și vorbe de duh

Ultima actualizare:
Ion Iliescu a fost, o perioadă, un membru important al cercului intim de prieteni și membri de partid ai Ceaușeștilor
Ion Iliescu a fost, o perioadă, un membru important al cercului intim de prieteni și membri de partid ai Ceaușeștilor

Ion Iliescu, primul președinte al României post-decembriste, împlinește astăzi 86 de ani. Născut la 3 martie 1930 în mahalaua Olteniței, Ion Iliescu a parcurs cu succes traseul de la comunist la democrat, de la nomenclaturist la reformator al României, de la student școlit la Moscova la susținător al aderării României în NATO.

Personaj politic controversat, Iliescu s-a făcut remarcat în spațiul public și prin limbajul său de lemn. Click.ro face o incursiune prin cele mai importante momente din viața lui Ion Iliescu făcând referire la unele dintre cele mai tari perle ale fostului președinte al României.

"Cioran a fost un tip de reflecţie, pe când eu sunt un tip de acţiune, încă din tinereţe am ars pentru activităţile sociale..."

Ion Iliescu și Corneliu Coposu, în timpul demonstrațiilor din Piața Victoriei
Ion Iliescu și Corneliu Coposu, în timpul demonstrațiilor din Piața Victoriei

Așa cum puteți observa din imaginile de mai sus, Ion Iliescu chiar avea o viață socială activă în preajma Ceaușeștilor. A intrat în Partidul Comunist Român în 1953 și a devenit membru al Comitetului Central al PCR în 1965, însă, începând cu 1971, a fost treptat marginalizat de Nicolae Ceaușescu. O doză de ironie: un comunist să facă referire la marele filosof Emil Cioran, căruia i-a fost retrasă cetățenia română chiar de comuniști.

“Doomnu Copoiu, doooomnuu Copoiu, nu mai îmi da domle cu sula-n coaste!”

Ion Iliescu a câștigat două mandate în fruntea României: 1992 - 1996 și 2000 - 2004
Ion Iliescu a câștigat două mandate în fruntea României: 1992 - 1996 și 2000 - 2004

Era 28 ianuarie 1990 iar în Piața Victoriei avea loc un miting al partidelor istorice. Zeci de mii de oameni erau îngrijorați că FSN-iștii nu sunt decât niște comuniști vopsiți. Conducerea FSN a organizat o contra-manifestaţie, aducându-şi susținătorii tot în Piaţa Victoriei, dar în partea stangă a palatului. Erau muncitori de la toate marile intreprinderi: I.M.G.B., I.C.T.B., Vulcan, Griviţa Roşie, Electroaparataj. S-a cerut insistent transmisie televizată, in direct, dar TVR nu a putut filma din cauza ceții. În final, au avut loc tratative între partidele istorice şi Front. Înfuriindu-se pe liderul P.N.Ţ. Corneliu Coposu care încerca să-l determine să nu transforme F.S.N. în partid politic, Iliescu a bătut cu pumnul in masa: “Doomnu Copoiu, doooomnuu Copoiu, nu mai îmi da domle cu sula-n coaste!”.

"Vă mulțumesc pentru ce ați demonstrat și în aceste zile, că sunteți o forță puternică, cu o înaltă disciplină civică și muncitorească, oameni de nădejde și la bine, dar mai ales la greu."

În iunie 1990, Ion Iliescu făcea o reverență în fața miilor de minerilor care tocmai ce-i măturaseră pe toți opozanții FSN-ului care mai protestau în Piața Universității. Sunt prea puține cuvinte în vocabular pentru a comenta o astfel de afirmație. Sute de oameni au fost bătuți cu bestialitate de mineri care au fost chemați să vină la București ca să facă ordine...

Era 15 august 1992, la Constanţa. Cel mai iubit preşedinte al României postdecembriste, Ion Iliescu, ia parte la festivităţile dedicate Zilei Marinei. După manifestările din faţa Comandamentului Marinei, Iliescu şi suita de oficialităţi merg la Prefectură, pentru a ciocni un pahar de şampanie. În faţa Prefecturii Constanţa, lumea se îmbulzeşte să-l vadă şi să-l atingă pe noul tătuc. Baia de mulţime este însă perturbată de un grup de protestatari care cer zgomotos demisia lui „Ilici“. Un ziarist de la Telegraf, investigatorul Paul Pârvu, îl abordează cu aplomb pe omul providenţial al românilor. Paul era unul dintre contestatari şi avea de pus o grămadă de întrebări despre Revoluţie, despre Piaţa Universităţii, despre KGB, Moscova şi influenţa sovietică. Pentru prima şi ultima dată în viaţa lui, Ion Iliescu îşi pierde cumpătul. Se înfurie pe ziaristul extrem de insistent şi aproape îl ia de gât, lăsându-i să scape apelativul celebru: „Măi animalule!“

„Este un moft chestia asta cu sfânta proprietate privată”

Până la urmă, Mircea Geoană a preluat șefia PSD-ului...
Până la urmă, Mircea Geoană a preluat șefia PSD-ului...

România a plătit scump acest moft, pierzând milioane de euro în instanțe. Retrocedarea pădurilor, a caselor și a fabricilor încă macina țara chiar și la 26 de ani de la căderea comunismului. 

 Un prostănac poate fi un om inteligent care "calcă în străchini"

Mircea Geoană nu-și va mai putea dezlipi niciodată eticheta de prostănac pe care i-a atribuit-o Ion Iliescu. Presupunem, însă, că nu vă mai aduceți aminte că Iliescu l-a făcut pe Geoană și... handicapat! 

În 2005, la finele lui februarie avea loc o dezbatere aprinsă în PSD... Se căutau vinovații pentru înfrângerea lui Adrian Năstase în cursa pentru fotoliul de președinte al României. Spre stupoarea asistenței, la un moment dat, Ion Iliescu a spus că "Mircea Geoana s-a purtat ca un prostănac între cele două tururi de scrutin ale prezidenâialelor, când s-a dus prin țară și a spus că UDMR va fi alături de PSD la guvernare". Iliescu și-a nuanțat, apoi, afirmația, într-un interviu acordat celor de la Academia Cațavencu, explicând ce înseamnă a fi un prostănac. Concluzia despre Geoană a tras-o Iliescu tot în 2005, mai prin toamnă: „E un băiat inteligent, dar este handicapat în zona experienței politicii propriu-zise în conducerea unui partid”.

Alte zece citate care l-au făcut celebru pe Ion Iliescu:

Colaj foto de la diverse momente importante din viața lui Ion Iliescu
Colaj foto de la diverse momente importante din viața lui Ion Iliescu
  • Să sunăm (la Moscova) să spunem cine suntem și ce vrem. (București, decembrie 1989, în timpul Revoluției)
  • "Pus astfel în lumină, ancorat în sinergia faptelor, recursul la universalitate nu eludează meandrele concretului"
  • “Eu din politica nu o să ies decât cu picioarele înainte”…
  • Eu sunt președintele țării și fac ce vreau și mă duc unde vreau și nimeni nu mă oprește, asta ca o paranteză. (Harghita, 2002)
  • M-am văzut cu madam Thatcher acasă la un lord. (Atena, august 2004, în tribună la Olimpiadă)
  • Estul este superior Vestului, fiindcă în Est s-au păstrat cooperativele agricole de producție. (iunie 2001)
  • Avem și noi o boală în țara asta, iar aceasta este alternanța la Putere. (Suceava, octombrie 2005)
  • O să continue lupta împotriva anticorupţiei. (6 februarie 2011)
  • Logica oricărei calomnii e de a fi fără logică. (decembrie 2011)
  • Chiar dacă iese un procent de aproape 50%, cu 1-2% mai puţin... Curtea Constituţională trebuie să valideze referendumul. (30 iulie 2012)

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Harry serios, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net