Marea artistă Aura Urziceanu împlinește vârsta de 71 de ani. S-a lansat la 14 ani

Ultima actualizare:

    Apreciata cântăreață de muzică ușoară, pop și jazz Aura Urziceanu s-a născut la 14 decembrie 1946, în București, într-o familie de muzicieni. Împlinește 71 de aniFOTO: adevarul.ro
Apreciata cântăreață de muzică ușoară, pop și jazz Aura Urziceanu s-a născut la 14 decembrie 1946, în București, într-o familie de muzicieni. Împlinește 71 de aniFOTO: adevarul.ro

Aura Urziceanu este considerată, deopotrivă de public și de muzicieni, una dintre cele mai importante voci românești și o cântăreață de jazz de clasă internațională. Marea artistă împlinește 71 de ani, pe 14 decembrie.

O voce uriașă, interpretări de excepție. Asta spun cei care au ascultat-o pe Aura Urziceanu în anii comunismului, când aproape totul arăta tern și trist.

S-a stabilit în Canada în 1985, iar de atunci a tot făcut naveta între România și țara de adopție. De aceea, Aura Urziceanu este o prezență rară la evenimentele autohtone. Pe 19 noiembrie, artista a primit oferta de a cânta la “Gala Stelelor”, de la Circul Globus, eveniment unde s-au mai alăturat vedete de top: Corina Chiriac, Monica Anghel, Luminiţa Anghel, Marina Florea sau Ricky Dandel.

Aura Urziceanu, biografia

Apreciata cântăreață de muzică ușoară, pop și jazz Aura Urziceanu s-a născut la 14 decembrie 1946, în București, într-o familie de muzicieni. A început să studieze vioara cu tatăl ei, Nelu Urziceanu, fost violonist în Orchestra Radio și profesor de vioară, iar la vârsta de opt ani deja își dorea să cânte ca solist vocal.

La 14 ani, s-a lansat la radio, iar câteva luni mai târziu a cântat la Televiziunea Română melodia ''Soarele e îndrăgostit de Mamaia'', piesă cu care a fost prezentă în 1963 la Festivalul de la Mamaia.

A absolvit clasa de canto de muzică ușoară, condusă de profesoara Florica Orăscu, la Școala Populară de Artă din București.

În 1965, la 19 ani, Aura Urziceanu are prima apariție pe o scenă mare, la Sala Palatului din București.

La început, Aura Urziceanu interpreta muzică ușoară în case de cultură și s-a făcut remarcată în cadrul unui concert cuprins în programul ediției 1965 a Festivalului de la Mamaia, unde a cântat într-o manieră proprie piesa ''La tine mi-e gândul”.

La vârsta de 16 ani, a fost distribuită în spectacolul ''Jazz-jazz-jazz'', la Teatrul Evreiesc de Stat. S-a făcut remarcată în jazz, cu o adaptare a Rapsodiei române nr. 1 de George Enescu.

Peste un an, a plecat într-un turneu în Rusia, apoi, la scurt timp, un turneu în Germania unde a fost ascultată de un reprezentant al unei agenții care a angajat-o cu contract să cânte jazz cu un trio german la cluburile militarilor americani. Tot în Germania, după o emisiune televizată, unde a cântat o piesă de jazz, un producător de la CBC (televiziunea canadiană) i-a oferit un contract pentru televiziune și un show la radio, pe care Aura le-a semnat și a ajuns în Canada, conform blogului artistei, auraurziceanu.wordpress.com.

Aura Urziceanu a cântat alături de Duke Ellington

După ce au auzit-o cei de la televiziunea canadiană, au continuat să-i ofere contracte la show-uri radio-tv în limba franceză și engleză. Patronul unicului club de jazz din Winnipeg a invitat-o să vadă clubul și orchestra, după care Aura Urziceanu a semnat contractul care s-a prelungit cu două luni.

Cântând seară de seară, câte două show-uri, la un moment dat a văzut afișe cu sosirea lui Duke Ellington și orchestra sa, în concert. A hotărât să meargă la concert, iar seara, după ce Duke Ellington și-a terminat concertul, a venit în clubul în care cânta Aura Urziceanu. După ce programul ei s-a încheiat, Duke Ellington a felicitat-o și i-a propus să se reîntâlnească la club să cânte împreună. Aura Urziceanu a acceptat, iar câteva zile mai târziu Duke Ellington i-a oferit un bilet de avion, propunându-i să vină la New York, la agenția lui de impresariat, pentru a semna un contract pe șase ani. Astfel a început, în 1970, colaborarea cu Ellington, alături de care a cântat pe aceeași scenă, împreună cu Ella Fitzgerald, Quincy Jones, Mel Lewis, Sarah Vaughn.

Aura Urziceanu, turnee în întreaga lume

Aura Urziceanu a continuat turneele în întreaga lume, alături de orchestra lui Duke Ellington, până în 1974, când artistul american a murit. Ulterior, Quincy Jones a invitat-o pe Aura Urziceanu să cânte cu el și cu orchestra sa. Ea acceptă, semnează contractul și începe să cânte cu orchestra lui Quincy Jones, având timp de doi ani turnee în Statele Unite și în Japonia, după care renunță și semnează un contract cu orchestra condusă de Thad Jones, dar și cu Mel Levis Orchestra, cântând astfel la clubul de jazz Village Vanguard din New York și efectuând turnee în SUA și în Europa.

În toți acești ani, artista revine în România o dată la 2-3 ani, împreună cu soțul ei, Ron Rully, unde are apariții la televiziune, concerte și imprimări la Radio și Electrecord, cântând muzică ușoară, jazz și folclor, atât compoziții proprii cât și ale compozitorilor români. De asemenea, Aura Urziceanu a compus o serie de piese de muzică ușoară.  Melodia ''Vreau să vii în viața mea'' a fost aleasă de public ca fiind melodia anului 1986.

Aura Urziceanu, stabilită în Canada din 1985

În decembrie 1989, Aura Urziceanu a venit în România, pentru a organiza un concert extraordinar la Sala Radio, programat pentru 29 decembrie. Evenimentele din 21-22 decembrie o prind în țară. Artista rămâne în România doi ani, organizează două concerte de binefacere pentru copii orfani, pentru persoane cu dizabilități și pentru bătrâni. În 1992, s-a întors în SUA și a continuat seria concertelor. A revenit în România după 11 ani, pentru a participa la o emisiune de televiziune. În 2004, a primit invitația și a acceptat să fie membru al juriului, la Festivalul ''Cerbul de aur'' de la Brașov.

Sursa: stiritvr.ro

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net